*Nettavisen* Nyheter.

Stadig flere får diabetes

I underkant av 110.000 personer i Norge får medisinsk behandling for diabetes. Norge er også det landet i verden med høyest forekomst av diabetes type 1 hos barn.

15.03.06 10:56

2,6 prosent av norske menn og 2,2 prosent av kvinner har diabetes. I tillegg er det nesten 2000 barn under 15 år som bruker insulin. Det gjør Norge til et av landene i verden med høyest forekomst av barn med diabetes type 1, skriver nettstedet mozon.no.

70 prosent må medisineres
Studien, som ble presentert i Tidsskrift for Den norske lægeforeningen, baserer seg på tall hentet fra Reseptregisteret. Dette er et register som har full oversikt over reseptbelagte medisiner som blir utlevert ved apotekene.

Tallene tar bare utgangspunkt i diabetespasienter som behandles med medisiner. Ifølge Diabetesforbundet behandles rundt 70 prosent av pasienter med diabetes type 2 med medisiner.

Type 2 dominerer
Fire av fem har diabetes type 2 . Dette er i stor grad en livsstilssykdom som ofte oppstår ved nedsatt fysisk aktivitet og overvekt. Medisinering er ikke alltid nødvendig i behandlingen av denne typen diabetes.

- For mange med diabetes type 2 er det tilstrekkelig å legge om livsstilen, slik at behandling med legemidler kan utsettes, sier Hanne Strøm, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet og en av forskerne bak studien, til Mozon.

Type 1 diabetes skyldes insulinmangel, ved at kroppen ikke produserer insulin. Det er en sykdom som ofte oppstår i ung alder, og må alltid behandles med insulin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.