*Nettavisen* Nyheter.

Stadig flere får skrumplever

Foto: Scanpix

Antall tilfeller av skrumplever og alkoholrelaterte leverskader her i landet er nær doblet på ti år. Fagfolk er ikke overrasket over utviklingen.

12.05.09 06:55

I perioden 1998-2008 har tallet på sykehusinnleggelser på grunn av skrumplever og alkoholisk leversykdom gått opp med 92 prosent.

Blant menn er tallet doblet, kvinnene følger hakk i hæl, viser tall Bergens Tidende har innhentet fra Norsk pasientregister.

- Dette er dramatisk, men ikke overraskende, sier overlege Svein Skjøtskift ved avdeling for rusmedisin på Haukeland Universitetssjukehus.

At stadig flere får skrumplever og leverskader, mener Skjøtskift er en logisk konsekvens av dagens rekordhøye alkoholkonsum i Norge.

For fire år siden slo Ola og Kari nordmann den gamle rekorden fra 1856 på 6,3 liter alkohol per innbygger over 15 år. I fjor drakk vi 6,7 liter ren alkohol i snitt, nesten 1 liter mer enn for bare seks år siden.

- Vi drikker ikke bare mer, men oftere. Vi nordmenn tror kanskje det er moderne, sier Skjøtskift.

Selv om tallene går opp er det foreløpig ikke store pasientgrupper som får skrumplever og alkoholiske leverskader. I 2008-statistikken er det registrert vel 900 innleggelser og 9.000 liggedager.

Men skrumplever er en av få sykdommer som er en direkte konsekvens av høyt alkoholinntak.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.