Blant folk flest er det overveldende støtte til monarkiet. I en meningsmåling fra 2017 er det 8 av 10 nordmenn som vil beholde kongehuset. Det er kun 15 prosent som ønsker en annen styreform.
Men for hvert år som går er det blitt stadig flere som vil innføre republikk blant stortingspolitikerne.
Hvert år behandles det ulike forslag til grunnloven. Et av de faste forslagene som blir lagt frem er innføring av republikk. Ved siste behandling av saken var det hele 36 representanter som stemte for innføring av republikk, mens 130 stemte mot.
Les mer: Så mange har meldt seg ut av SV siste uken
– Binder Norge sammen
Representanter fra Arbeiderpartiet, Høyre, Frp, SV og Venstre har for noen uker siden levert et nytt grunnlovsforslag om å fjerne kongehuset og innføre republikk.
På landsmøtet til Venstre bestemte partiet seg også for å gå vekk fra å ville vurdere en ny styringsform, til å prinsipielt ønske republikk.
En av partiene som ikke har republikanere i sine rekker, er Senterpartiet. Trygve Slagsvold Vedum blir bekymret av å se flere ønske å avskaffe kongedømmet.
– Kongen og monarkiet binder Norge sammen. Hans Majestet Kongen har en samlende funksjon som en del av en lang historie og rekke. Republikanerne sier at makt ikke skal gå i arv, men det er det som gir det kontinuitet, sier Vedum.
Sp-lederen mener det er stadig færre arenaer hvor alle samles, og mener monarkiet er en viktig del av samfunnslimet.
– En del av det vi hadde felles før har blitt mindre. Men kongehuset er blant det som samler oss. Det fungerer helt utmerket - og ville blitt noe helt annet om man fikk en valgt politiker, sier han.
– Blir du bekymret når du ser flere stemme for innføring av republikk?
– Flere og flere i Arbeiderpartiet og Høyre argumenterer for republikk. Jeg synes det er rimelig historieløst når man ser på norsk historie. Det tar heller ikke hensyn til den praktiske virkeligheten i Norge. Når vi står i store kriser er det noe helt eget når Kongen og Dronningen kommer enn en statsråd, sier han og legger til:
– Det er ikke fordi det er noe galt med statsråden, men fordi vi har en monark som henger så tett sammen med kulturen og historien vår, sier han.
Les mer: KrF-politikerens personlige bilde tok helt av: - Treffer en nerve hos folk
Vedum mener det handler om at en liten elite med politikere i Oslo har blitt tettere knyttet sammen - og har mindre tilknytning til vanlige folk.
– Det er mye lettere å være republikaner på et slags idéseminar på en eller annen tenketank i Oslo, enn om du er ute blant folk, sier han.
– Vedum er arrogant
Unge Venstre-leder Sondre Hansmark mener utspillet fra Vedum viser en arrogant holdning overfor det norske folk.
– Dette viser at Senterpartiet er partiet for arvelige privilegier, mens vi Venstre er partiet for like muligheter. I argumentasjonen hans ligger en dyp mistillit til det norske folk. Her er det Vedum som er eliten, og jobber aktivt for å bevare en liten elite inne i Oslo, sier Hansmark.
Les også: Vil stille strengere krav til flyktninger på sosialhjelp: - Tallene bekymrer
UV-lederen mener folk må få lov til å bestemme deres egen leder, men vil ha folkeavstemning - som ut fra meningsmålingene ser ut til å ville støtte fortsatt monarki.
– Makt skal ikke gå i arv. Men det er folket som til syvende og sist må bestemme det. Det er mange som er glad i kongefamilien, meg selv inkludert, men da kan de stille til valg, sier Hansmark.
Les mer: Barnelegene slår alarm etter SV-vedtak: – Legger stort ansvar på kvinnene
– Men hvis det blir en eks-politiker som Jagland eller Skei Grande, vil vel det neppe være like samlende som en kongefamilie?
– Jeg kan tenke meg politikere fra mange partier som kunne vært gode samlende ledere. Også mener jeg dette er en del av mistilliten til folk - at de ikke klarer å velge sin egen leder. Det er en ganske arrogant holdning fra Vedum, sier han.