RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stadig flere uføre

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Og - økningen er størst blant kvinner, viser fersk statistikk.

Ved utgangen av juni var det 310.400 uførepensjonister. Det er nesten 7.700 flere enn på samme tid i fjor og tilsvarer en økning på 2,5 prosent.

Fra juni i fjor til juni i år økte andelen uføre i befolkningen fra 9,5 til 9,6 prosent.

- Økningen i andelen uføre må sees i sammenheng med at flere av de som tidligere hadde tidsbegrenset uførestønad, nå har fått innvilget varig uførepensjon. Blant de som ble uføre i 2. kvartal i år var nesten to av fem tidligere mottakere av tidsbegrenset uførestønad, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Uføre kvinner
Andelen uføre i befolkningen øker med 0,1 prosentpoeng, men økningen er større for kvinner enn for menn. Blant kvinner økte andelen uføre fra 11,0 til 11,3 prosent det siste året, mens for menn var andelen stabil på 8 prosent.

Størst økning finner vi blant kvinner i aldersgruppen 45-49 år, hvor andelen uføre økte fra 9,2 prosent i juni i fjor til 10,1 prosent i år.

Blant kvinner er det i all hovedsak psykiske lidelser og sykdommer i muskel- og skjelettsystemet som er mest utbredt.

- Det er flere kvinner enn menn som tidligere har mottatt tidsbegrenset uførestønad. At veksten i andelen uføre er størst blant kvinner må ses i sammenheng med at det er en overvekt av kvinner som tidligere fikk tidsbegrenset uførestønad som nå har fått innvilget varig uførepensjon, sier Lystad.

Blant de som ble uføre i 1. halvår mottok 80 prosent arbeidsavklaringspenger og tolv prosent sykepenger når de fikk innvilget uførepensjon. Over halvparten av de som hadde arbeidsavklaringspenger hadde også tidligere mottatt tidsbegrenset uførestønad.

Nye uføre
I løpet av 2. kvartal har 6 600 personer fått innvilget uførepensjon. Det er 500 færre enn på samme tid i fjor. Selv om det var færre nye uføre i 2. kvartal i år enn i fjor, forventer Lystad at antallet uføre vil fortsette å øke ut dette året.

- Det er fortsatt mange som tidligere har mottatt en tidsbegrenset uførepensjon som nå følges opp. Dette er mennesker som i mange år har hatt store helseutfordringer, og vi forventer at mange av dem til slutt vil få en varig uførepensjon. Dette er i tråd med analyser vi har gjort, som viser at for mange har ordningen med tidsbegrenset uførestønad fungert som en venteperiode for varig uførepensjon, sier Lystad.

Unge uføre
Ved utgangen av juni 2012 er det 9.700 unge uførepensjonister i alderen 18 til 29 år. Om lag tre prosent av alle uføre er yngre enn 30 år og fra juni i fjor til juni i år økte antallet unge uføre med 840 personer. Det er en overvekt av menn blant de uføre under 30 år. Andelen unge uføre i prosent befolkningen er på 1,2 prosent.

- De som blir uføre i ung alder risikerer et langt liv utenfor arbeidslivet og det viktigste vi kan gjøre er å hjelpe ungdom med helseutfordringer inn i arbeid og aktivitet. Dessverre er det slik at en del unge er så alvorlig syke at de ikke klarer å delta i arbeidslivet. Disse får innvilget varig uførepensjon, sier Lystad

Diagnosestatistikken for 2010 viser at de mest vanlige diagnosene blant unge uføre er psykisk utviklingshemming, medfødte misdannelser/kromosomavvik eller organisk psykisk lidelse/schizofreni.

Fakta om tidsbegrenset uførestønad

  • Innført 1. januar 2004
  • Avviklet 1. mars 2010 ved innføringen av arbeidsavklaringspenger.
  • 49.000 personer ble automatisk overført fra en tidsbegrenset uførestønad til arbeidsavklaringspenger i mars 2010. Av disse mottar fortsatt om lag 22.000 arbeidsavklaringspenger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere