*Nettavisen* Nyheter.

Stadig flere ulovlig inn i landet

TAR RESSURSENE: Tillitsvalgt for grensekontrollørene, Eirik Borgen og tillitsvalgt for politiet, Anette Brevik er bekymret for situasjonen på Gardermoen. Den lovpålagte passkontrollen krever mye av ressursene. Foto: Tom Gustavsen (Romerikes Blad)

Samtidig kutter politimesteren i ressursene ved Gardermoen, og gjennomfører færre kontroller enn noen gang.

16.11.11 15:36

Tillitsvalgte for politiet og grensekontrollørene på Gardermoen mener det aldri har vært lettere for kriminelle å ta seg inn i Norge via landets hovedflyplass, skriver Romerikes Blad.

– Det er ren logikk. Når det gjennomføres få kontroller, er sjansen for å bli tatt minimal, sier tillitsvalgt for grensekontrollørene, Eirik Borgen.

Fyller ikke stillinger
Til tross for ny passasjerrekord med 21 millioner reisende i løpet av 2011, har politimester Jørgen L. Høidahl gitt instruks om at alle stillinger som blir ledige på Gardermoen skal holdes ledige inntil videre.

For øyeblikket er det snakk om rundt 13–14 stillinger, noe som utgjør rundt ti prosent av staben.

Resultatet er at politiet ved hovedflyplassen stort sett må prioritere lovpålagte oppgaver, som passkontroll av reisende inn og ut av Schengen-området.

– Norge er attraktivt
Målet er at politiet også skal kontrollere minst 4.000 passasjerer innenfor Schengen. Innen utgangen av oktober var det imidlertid bare gjennomført 1.998 kontroller. Tallene bekymrer grensekontrollør Eirik Borgen og kollega Anette Brevik, tillitsvalgt for politiet på Gardermoen.

– Krisen i resten av Europa gjør Norge til et veldig attraktivt land å reise til. Det kommer mange som ikke fyller innreisevilkårene. Men sannsynligheten for at de blir stoppet og returnert, er forsvinnende liten, sier Brevik.

– Hva er innreisevilkårene?

– For å komme inn i Norge må man ha et formål med besøket. I tillegg må man ha penger til å kunne forsørge seg selv, forklarer Brevik.

– Når noen kommer til landet uten å kjenne noen, uten sted å bo og uten penger, er det rimelig store sjanser for at vedkommende må livnære seg på kriminalitet, sier Borgen.

God uttelling
Selv om antall kontrollerte personer er lavere enn på mange år, har antall utviste og bortviste økt betraktelig (se tabell).

– Dette sier litt om hvor stort potensialet egentlig er. Vi har stor uttelling når vi først gjennomfører kontroller. Tenk hvor mange vi kunne stoppet dersom vi hadde hatt tilstrekkelige ressurser. Dette er viktig forebyggende arbeid, som dessverre ikke blir prioritert, sier Brevik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tom Gustavsen

– Vi trenger mer ressurser. Vi fikk noen ekstra stillinger da vi ble medlem av Schengen i 2001, i tillegg til seks stillinger for noen år siden. Men ellers er vi ikke tilført noe siden åpningen. Det hjelper også lite med det lille vi får når stillinger holdes ledige, fortsetter hun.

Ifølge Brevik ble situasjonen ekstra utfordrende da grensekontrollørene i mai i år sa nei til å fortsette med ekstra lange helgevakter.

– Grensekontrollørene gikk på dispensasjon fra arbeidstilsynet i 12 år, men nå orket de ikke å fortsette. I dag går hele ledergruppa med unntak av stasjonssjefen vakter for å fylle hull. Likevel klarer vi ikke å fylle opp alle vaktene, sier hun.

Brevik understreker at det ikke er noe mål at alle innenfor Schengen-området skal kontrolleres.

– Litt av poenget med Schengen, er at vi ikke skal kontrollere alle. Det er heller ikke det vi ønsker. Men slik situasjonen er nå, er det jo nærmest ingen kontroll. Det er viktig med disse stikkprøvene, for kriminelle kommer ikke bare fra land utenfor Schengen, forteller politikvinnen.

Får støtte av sjefen
De tillitsvalgte får støtte av politistasjonssjef Paal Sørhagen ved Gardermoen politistasjon.

– Jeg er også bekymret for kvaliteten på grensekontrollen. Her er det selvfølgelig en klar sammenheng mellom ressurser og kvalitet, sier Sørhagen.

Selv ropte sjefen varsku i Romerikes Blad 6. oktober grunnet situasjonen ved politistasjonen:

– Jeg har ansatte som sitter i passboden åtte timer i strekk, uten spisepause eller muligheter til å gå på do. Det er snakk om rovdrift, som går på helsa løs. Politiet på Gardermoen er så underbemannet at det er på grensen til det uforsvarlige, sa Sørhagen.

Ifølge politistasjonssjefen har han fått klar instruks fra politimesteren om ikke å erstatte stillinger som blir ledige.

– Det er instruksen inntil videre. Det jeg er redd for er at det skal bli enda verre etter nyttår, for da er det flere vikariater som går ut. Men jeg må uansett forholdene meg til rammene jeg får, sier Sørhagen.

Flere nyheter fra Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag