Gå til sidens hovedinnhold

Stadig varmere i brannherjet Australia

Sydney (NTB-AFP-DPA): Heten blir stadig mer intens i Australia, der store mannskaper kjemper for å få kontroll over et økende antall storbranner. Brannene har for første gang i år krevd et sivilt dødsoffer.

Den døde ble funnet fredag i en utbrent bil i Seaton, omtrent 200 kilometer øst for Melbourne på den australske sørkysten. I forrige uke døde en brannmann av det som trolig var hjerteinfarkt under slokkingsarbeid på øya Tasmania.

Meteorologer i Australias største by Sydney målte fredag den høyeste temperaturen som er registrert siden målingene begynte for 150 år siden. Målingen lød på 45,8 grader Celsius, en halv grad høyere enn den gamle rekorden fra januar 1939.

- Dette er en historisk dag her i Sydney, fastslo meteorologen Dick Whitaker. Om lag 70 prosent av Australia har den siste tiden vært rammet av en varmebølge som har skapt det fagfolk kaller en «kuppel av hete» over de indre delene av landet.

Værvarslerne har spådd intens varme også i helgen. I delstaten New South Wales raste det fredag 84 større og mindre branner, og vel et dusin av disse var ute av kontroll, opplyste regionale myndigheter ifølge nyhetsbyrået DPA. (©NTB)

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten