Gå til sidens hovedinnhold

Stående applaus for Aung San Suu Kyi i rådhuset

Oslo (NTB): Til langvarig, stående applaus inntok Aung San Suu Kyi talerstolen i Oslo rådhus lørdag. I sitt nobelforedrag ba hun blant annet om at samvittighetsfangene i Myanmar ikke blir glemt.

- Jeg står her i dag fordi jeg en gang var en samvittighetsfange. Når dere ser på meg og lytter til meg, glem ikke det man ofte hører, at én samvittighetsfange er én for mye, sa Suu Kyi til ny applaus.

I foredraget hun holdt 21 år etter at hun mottok fredsprisen, minnet Suu Kyi om at det fortsatt finnes samvittighetsfanger i Myanmar, mange av dem ukjente navn for omverdenen.

Selv om prisen ble delt ut for 21 år siden til hennes sønn Alexander, var arrangementet i rådhuset svært likt en ordinær nobelseremoni. Til stede var både kongeparet, kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg, partiledere og andre representanter for det offisielle Norge. Til stede var også Suu Kyis sønn Kim.

Til jubel fra de mange frammøtte ankom Aung San Suu Kyi seremonien like før klokken 13, samtidig begynte rådhusklokkene å kime. Suu Kyi ble ledsaget inn i rådhuset av Kaci Kullmann Five, nestleder i Nobelkomiteen.

Seremonien startet med musikk av Ole Bull. Fiolinisten Guro Kleven Hagen framførte «I ensomme stunde» og «Seterjentens søndag», før Nobelkomitéens leder, Thorbjørn Jagland, holdt sin tale.

- Dagen i dag er en av de mest bemerkelsesverdige i hele nobelhistorien, sa Jagland.

Han mener Suu Kyis lange kamp for demokratiet i Myanmar gir et håp til alle dem som kjemper for det samme i andre autoritære land.

- Din sak mobiliserte ditt folk og vant over et massivt militærapparat. Når ditt navn nevnes eller når du snakker, gir du ny energi og håp til en hel verden, sa Jagland. (©NTB)

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk