RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stagg søtsuget med dessert

Veldig mange, og særlig kvinner, føler trang til noe søtt etter middag. Her er et sunt alternativ.

(SIDE2:) I stedet for «å spare» oss til desserten, slik man gjorde før, tyr vi i dag oftere til søtsaker og brus gjennom dagen, og ender gjerne med litt kveldssnop når sukkersuget tar overhånd. Da kan det være bedre å ta tilbake de sunne hverdagsdessertene. Fruktsalat, bær, ovnsbakte epler eller bakt ananas toppet med litt vaniljekesam er sunne og deilige desserter.

På 1960-tallet spiste de fleste norske familier dessert daglig. I dag er denne delen av matkulturen vår nesten borte, og gjerne erstattet av langt dårligere alternativer som snop, sjokolade og kake.

MMIs Spisefakta for 2005 viste at hver femte nordmann spiser dessert minst én gang i uka, og at trenden fortsatt er nedadgående. Samtidig fyker sukkerforbruket vårt i været, trolig fordi vi koser oss mer med søtsaker, kaker og brus gjennom hele hverdagen – og ikke bare på lørdager og til fest.

Kvinner og søtsug
- Veldig mange, særlig kvinner, føler trang til noe søtt etter middagsmaten. Da er det mye bedre å ty til en frukt- eller bærdessert enn et kakestykke. Velger man en dessert basert på frukt og bær servert med et magert meieriprodukt og eventuelt litt hakkede nøtter, får man den lille søte avslutningen og samtidig kalsium, vitaminer og antioksidanter, sier klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Er du en av dem som har gått inn i det nye året med mål om å spise sunnere? I så fall kan kanskje innføringen av sunne hverdagsdesserter hjelpe deg på veien til å kutte ned på inntaket av søtsaker. Start i dag med frukter med vaniljekesam!

For å få inspirasjon til å lage frukter med vaniljekesam, klikk deg inn på web-tven under. Du ser hele fjernsynskjøkken-filmen på noen få minutter.

Frukter med vaniljekesam

Ingredienser (4 personer):

Bruk sesongens frukter, for eksempel:

80 g frisk ananas

60 g kiwi, gul eller grønn

60 g blå druer

80 g nektarin

80 g mango

2 stk jordbær

2 dl vaniljekesam

Fremgangsmåte:

Skrell fruktene og del dem i passe store biter.

Server fruktene i en bolle med vaniljekesam som tilbehør.

Alternativt kan du anrette fruktene på fire serveringsskåler, helle over litt vaniljekesam og pynte med jordbær.

For flere oppskrifter, se www.melk.no


Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere