Gå til sidens hovedinnhold

Stakk av fra billettkontroll - fikk 6000 kroner i bot

T-banesniker gjorde alt for å unngå billettkontroll. - Livsfarlig, advarer Ruter.

Episoden skjedde under en storkontroll på Stortinget T-banestasjon i fjor.

På en lørdag, i rushperioden, gjennomførte Ruter rutinekontroll på den svært trafikkerte stasjonen i hovedstaden.

De fleste som avsløres for å kjøre kollektivt, uten gyldig billett, stiller seg skamfullt til siden, fisker opp lommeboka og belaster kortet sitt med 750 kroner. En oslo-mann i midten av 30 årene valgte derimot en litt annerledes taktikk. Det kostet han dyrt.

Tips til saker? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Ifølge forelegget fra Politimesteren i Oslo er han bøtelagt 6000 kroner for å ha brutt jernbaneloven.

Dette skal ha skjedd ved at mannen i et desperat forsøk på å unngå snikegebyret valgte å krysse og hoppe ned fra perrongen, klatre over et gjerde for så å krysse det ekstremt trafikkerte t-banesporet på den lukkede stasjonen.

«Lørdag 20. oktober 2012 ca. kl. 17.00 på Stortinget T-banestasjon i Karl Johans gate 31 krysset han t-banesporet for å komme seg unna billettkontroll», står det i forelegget.

Les også: Her krasjer flest med trikken

Færre snikere
Ifølge Ruter er Stortinget stasjon en av de mest trafikkerte i Oslo.

Informasjonssjef i kollektivselskapet, Gry Isberg sier at det er livsfarlig å krysse de strømførende sporene.

- Det er total galskap å bevege seg ned på sporet. Samtidig skaper man både alvorlige og farlige situasjoner, sier hun og minner samtidig om alle trikk- og t-baneføreres store skrekk:

- For førerne er det en grusom opplevelse å møte på eller i verste fall kjøre ned en person i sporet. Alle kan nok selv tenke seg hvilket mareritt det oppleves som, sier hun.

- Er det mange snikere som risikerer liv og lemmer for å slippe å betale?

- Heldigvis ikke. Vi ser av statistikken at færre sniker på t-bane og trikk. Det er faktisk på bussene i Oslo det snikes mest, men det skyldes nok at vi har innført hyppigere kontroller med sivile kontrollører, sier hun og legger til at kontrollørene kontakter politiet når det oppstår ubehagelige situasjoner med snikere som ikke vil gjøre opp for seg.

Rådet hennes er å gjøre opp for seg på stedet.

- De fleste som blir tatt kommer med en morsom unnskyldning og betaler. Heldigvis er det de færreste som forsøker å stikke av, sier Isberg.

Les også: - Kaninen min spiste billetten

750 volt gjennom kroppen
Kommunikasjonssjef Cato Asperud i Oslotrikken opplyser til Nettavisen at passerer totalt 56 T-baner i begge retninger i timen på Stortinget stasjon. Han kaller det galskap å bevege seg i sporet - i tillegg til at all trafikk må stanses.

- Det er 750 volt i strømskinnene og i verste fall kan man få alvorlige skader eller miste livet. I tillegg til å sette eget liv i fare risikerer man også å skade fører og andre passasjerer, sier han.

Asperud forteller at det ofte også kommer arbeidsvogner som ikke oppføres på rutetabellen.

- Det er helt uakseptabelt og livsfarlig. Tenk også på hvor lett der er å falle i sporet, sier han.

- Hvordan overvåker dere stasjonene for å forhindre dette?

- Vi har kameraovervåking der folk følger med på kameraer hele døgnet. Dersom vi ser personer som krysser sporene stopper vi automatisk trafikken og tilkaller politi. Det kan bety store forsinkelser for alle andre passasjerer, sier Asperud og legger til at de har endel hendelser knyttet til planoverganger der det er bom.

- Det er de voksne som er verst. Mange krysser sporene selv om bommene er nede. Det kan fort føre til ulykker, sier han.

Hva syns du om personer som sniker på på trikk, buss, tog eller t-banen? Diskutér under

Kommentarer til denne saken