Stakk samboeren til døde

Hilde Johansen ble funnet død i sitt eget hjem 29. april 2013. Hennes samboer er dømt for drapet.

Hilde Johansen ble funnet død i sitt eget hjem 29. april 2013. Hennes samboer er dømt for drapet. Foto: Arkivfoto, Drammens Tidende

Hilde Johansen ble drept i sitt eget hjem av samboeren. I etasjen over satt sønnen og så på Tv.

26.02.15 17:24

DRAMMEN: Hilde Johansen (42) ble funnet død i sitt eget hjem klokken 23.20 29. april 2013.

Hun ble funnet på gulvet i gangen, nær ytterdøren. Hun hadde flere stikkskader. Rundt halsen var det surret et skjerf to ganger, knyttet med en knute. Hilde Johansen døde som følge av kvelning.

Det var samboeren som varslet politiet. I dommen fra Borgarting lagmannsrett som nå er klar, er han dømt til fengsel i 13 år og seks måneder for forsettlig drap på Hilde Jonhansen, skriver Drammens Tidende.

Kranglet om bilder

Da saken ble behandlet i Borgarting lagmannsrett i begynnelsen av februar i år fortalte samboeren at forholdet hadde vært turbulent i tiden før Hilde ble drept.

Han fortalte at alt svartnet fra ham denne aprilkvelden i 2013.

Etter å ha vært ute hele dagen, reiste han hjem på kvelden. Samboerparet kranglet om noen bilder han hadde på sin PC, og som Hilde ville at han skulle slette. Så fortalte Hilde at hun hadde funnet seg en ny kjæreste, og ville at samboeren skulle gå.

Fortalte om ny kjæreste

Samboeren forteller at han ble så sint at han mistet grepet da han fikk høre dette. Han var rasende og følte seg sveket.

Han husker at han sparket Hilde i ansiktet. Hva som skjer videre er borte fra samboerens hukommelse. Da han kom til seg selv igjen sto han med et bein på hver side av mageregionen hennes. I høyre hånd hold han en samekniv.

Han bøyde seg ned, tok pulsen hennes og konstaterte at hun var død. Samboeren har ikke erkjent straffskyld for drapet, fordi han mente at han var bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

Sakkyndige: Var ikke bevisstløs

Under etterforskningen av saken har han blitt undersøkt av to rettsoppnevnte psykiatere. De sakkyndige konkluderte med at han utførte sammensatte handlinger og har foretatt valg av handlinger som krever stor tankekraft og motoriske bevegelser, og som derfor må være viljestyrte.

De viste til at han har fått tak i en kniv, og at han stakk fornærmede på kroppen tre ganger. Han har også slått eller sparket fornærmede flere ganger. Til slutt har han gjennomført en kvelning.

De sakkyndige understreket at dette er handlinger som er styrt av kompliserte tankeprosesser, og som utelukker at han var bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

De stilte spørsmål ved om samboeren kan ha forklart seg uriktig om hukommelsessvikten.

Sønnen var hjemme

Parets sønn (4,5) var til stede i leiligheten. I dommeravhøret fortalte han at han satt og så på TV på soverommet i andre etasje.

Han hørte en lyd og gikk ned trappen. Faren skal ha gitt han beskjed om å gå opp igjen.

Også dette taler, ifølge de sakkyndige, mot at han har vært bevistløs i gjerningsøyeblikket.

Flere straffeskjerpende forhold

På spørsmålet om samboeren var skyldig i å ha forvoldt en annens død, svarte juryen ja.

I dommen skriver lagmannsretten at ved et «ordinært» forsettlig drap skal straffen i utgangspunktet ikke settes lavere enn 12 år.

Lagmannsretten mener det er skjerpende at drapet har skjedd ovenfor hans partner i hennes eget hjem. Den massive stumpe volden og knivstikkingen fornærmede ble utsatt for er også straffeskjerpende, ifølge lagmannsretten. De skriver i dommen at volden må ha skapt stor smerte og frykt.

At sønnen var til stedet, er ifølge lagmannsretten, også i sterk grad skjerpende.

Den domfelte samboeren er også dømt til å betale erstatning til Hildes to barn.

Da saken ble behandlet i Eiker, Modum og Sigdal tingrett ble mannen dømt til fengsel i 14 år og seks måneder.

Dt.no har ikke lykkes å få en kommentar fra mannens forsvarer.

Les flere saker fra Drammens Tidende her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.