Gå til sidens hovedinnhold

Stangeland tenkte på selvmord

Med tårer i øynene avsluttet Magnus Stangeland sin forklaring i Oslo tingrett med å fortelle om den knalltøffe tiden.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Jeg har stolt på alle jeg har snakket med. Jeg har stolt på Stortingets administrasjon. Hadde jeg visst dette som nå skjer, så ville jeg jo ha fått det skriftlig, sa Magnus Stangeland til pressen etter at en flere timer lang forklaring var over i Oslo tingrett onsdag.

Stangeland forklarte med tyngde at han trodde han hadde sitt på det tørre når han søkte og fikk innvilget pensjon fra Stortinget. Han nedjusterte sin egen fastlønn, og trodde at styrehonorarer og firmabil skulle holdes utenfor. Der tok han feil.

Torsdag vil kvinnen som styrte Stortingets pensjonsordning vitne i Oslo tingrett. Hennes vitnemål kan bli avgjørende, for hun vil belyse hva Magnus Stangeland visste eller burde ha visst når det gjaldt Stortingets pensjonsordning.

Helt på avslutningen av Stangelands forklaring ba han selv om å få fortelle om den dagen i august 2008 da han ble konfrontert med at han egentlig ikke hadde rett til pensjon. Riksrevisjonen hadde da gått gjennom pensjonsordningen, og de såkalte «gullpensjonistene» hadde blitt kjent for pressen.

Stangeland fortalte i retten at han var i Stavanger med skøyta si «Hardsjø». Den flotte skøyta lå ved kai, og om bord var Stangelands mange forretningspartnere.

- Rømte fra pressen
- Plutselig strømmer det på et hav av journalister, mange flere enn det som har vært her i retten, og fortalte meg og alle at jeg trolig skulle i fengsel. Jeg ble paff og overrasket. Jeg skjønte ingenting.

- Jeg forsøkte å svare så godt jeg kunne. En offentlig person som meg må stille opp og svare på spørsmål, men det gikk så langt at jeg ikke ville utsette alle mine samarbeidspartnere for alt det som skjedde

- Jeg sprang fra stedet, tok en drosje og reiste ut til Rosenberg Verft, satte meg på en stein og tenkte: «hva nå Magnus».

- Det var to historier som rant opp i hodet mitt, det var historien om Tønne og det var en historie fra gutten min når han var ti år. Jeg sa at nå må du være rolig, nå må du bruke hodet og jeg tenkte at å leve og å forsvare seg er den beste måten å gjøre det på, fortalte Stangeland til pressen.

Tønne-saken
Stangeland fortalte at Tore Tønne saken kom opp i hodet hans mens han satt der på steinen. Tønne var som Stangeland en avgått stortingspolitiker som hadde gjort det bra i privat næringsliv. Tønne ble etterforsket for å ha mottatt 1,5 millioner i honorar for konsulenttjenester i forbindelse med Kjell Inge Røkkes oppkjøp av Kværner.

Dagen etter at Økokrim tok ut tiltale i desember 2002, tok Tønne sitt eget liv.

- Jeg sa at «Nå må du være rolig, nå må du bruke hodet», og jeg tenkte at å leve og å forsvare seg er den beste måten å håndtere denne situasjonen på, sa Stangeland i retten. Han ønsket ikke å utdype dette videre etter at forklaringen var over.

Å forsvare seg har Stangeland til de grader gjort i Oslo tingrett. Han opplever at han er gjort til syndebukk for et dårlig pensjonssystem i Stortinget, og sier at han aldri hadde trodd at saken skulle havne i retten.

- Men når man først er her, så må man gå ut offensivt og det har jeg tenkt til å gjøre, sa Stangeland dagen da rettssaken startet.

Les også: Nektet skyld i pensjonssaken

Reklame

Husker du disse to idiotene?