*Nettavisen* Nyheter.

Stans av returer til Etiopia

Oslo (NTB): Bare fem etiopiere er blitt hjemsendt fra Norge etter at returavtalen med det afrikanske landet trådte i kraft tidligere i år. Alle fem dro frivillig.

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets utlendingsenhet (PU) er ingen så langt blitt returnert med tvang, og kun fem er returnert frivillig, skriver Klassekampen.

Om lag 700 etiopiere med endelig avslag på sine asylsøknader i Norge står for tur til å bli hjemsendt til Etiopia etter at Norge inngikk en returavtale med regimet 26. januar i år.

Men ifølge Klassekampen fører en juridisk floke til at arbeidet med returene er stoppet opp. I et brev fra UDI til Politidirektoratet heter det at etiopiske myndigheter krever at norsk politi tar fingeravtrykk av dem som skal returneres, for å utstede nødvendige reisedokumenter. Dette har politiet sluttet å gjøre fordi det er i tvil om det har hjemmel til det. Dermed får ikke de som skal returneres, reisedokumenter, og dermed kan de heller ikke dra hjem.

Statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger Girum Zeleke er fra Etiopia og kjenner til flere som har søkt om frivillig retur, men han tviler på om de vil gå med på at fingeravtrykkene deres skal havne hos etiopiske myndigheter.

- Disse har oppgitt falsk identitet når de har søkt asyl fordi de har vært redde for å bli avslørt av agenter, som vi vet er aktive. Om fingeravtrykkene blir overlevert etiopiske myndigheter, vil deres virkelige identitet bli avslørt, og de risikerer alvorlige straffer for dokumentforfalskning, sier ham. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.