*Nettavisen* Nyheter.

Stanser byggingen av kjempedam i Amazonas

Brasilia (NTB-Reuters): En føderal domstol i Brasil har stanset byggingen av verdens tredje største dam, Belo Monte-dammen i Amazonas.

Domstolen har beordret full stans i all virksomhet ved dammen over Xingu-elven, i påvente av en kongresshøring der også urbefolkningen i området skal bli hørt.

Den brasilianske nasjonalforsamlingen gikk i 2005 inn for å starte byggingen av kjempedammen, men krevde en miljøkonsekvensutredning straks arbeidet var i gang.

Urbefolkningen i området fikk aldri anledning til å kommentere denne utredningen i kongressen, noe som ifølge domstolen var lovstridig.

Belo Monte-utbyggingen ledes av konsortiet Norte Energia, som har anledning til å anke domstolens kjennelse. Dersom de ikke retter seg etter påbudet om byggestand, truer domstolen med 1,5 millioner kroner i dagbøter.

Urbefolkningen frykter at den nye kjempedammen vil ramme deres måte å leve på, og miljøvernere advarer mot avskoging, store utslipp av drivhusgasser og varige skader på økosystemet i området. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.