RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stanser Eggens pocketbok

Sist oppdatert:
Torgrim Eggen forlanger høyere honorar for pocketutgaven av «Manhattan». CappelenDamm svarer med ikke å gi den ut.

(SIDE2:) De siste to årene har forlagene og forfatterne vært under et prispress etter at den nye bokavtalen trådde i kraft. Fastprisperioden er innskrenket, bokhandlerne kan selge bøker med opptil 12,5 prosent rabatt.

Og tiden fra en bok kommer ut i innbundet til den blir pocket er blitt kortet ned.

Mer av kaken
Nå vil Torgrim Eggen ha mer av kaken. Eggen har krevd tre ganger så høye royalties for pocketutgivelsen av «Manhattan», skriver Dagens Næringsliv.

Det nekter hans forlag CappelenDamm å gå med på. Istedenfor har de skrinlagt prosjektet fordi Eggen ikke har undertegnet den kontrakten forlaget mente de i utgangspunktet ble enig om.

CappelenDamm følger billigbokavtalen som de har med Norsk forfatterforening og som er gyldig til februar neste år. Avtalen er imidlertid sagt opp og foreningen har varslet at de ønsker å reforhandle den.

Fem kroner per bok
Avtalen gir i dag forfatterne kroner fem per bok. I Dagbladet fredag gir Erlend Loe sin støtte til Eggen og sier han også vil ha en prat med CappelenDamm som vil gi ut «Muleum» som pocket.

At forfatterne nå ønsker bedre satser for pocketutgivelser er ikke uventet.

Internasjonalt pocketpress
Ifølge internasjonale forlagstrender går det stadig mot flere utgivelser i pocket. Pocketsalget har gått til himmels de siste årene. I Storbritannia har forlaget Picador gått så langt som å erklære at de herved bare vil gi ut bøker i pocket.

De har forfattere som Cormac McCarthy og Helen Fielding i stallen.

Om trenden kommer hit, har forfatterne som får langt mindre for en pocketutgivelse, et stort økonomisk problem.

Mange britiske forleggere mener dog at stive permer både er et tegn til forfatteren og til leseren om at boken er en prioritert utgivelse fra forlaget, og er redd for at man får A- og B-utgivelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere