*Nettavisen* Nyheter.

Stanser kriminelle østeuropeere

I de tre første månedene i år gikk antallet villatyverier ned i Telemark for første gang på flere år. Forklaringen skal være politiets samarbeid mot vinningskriminalitet.

18.04.11 10:23

Telemark er at av de fire politidistriktene som omfattes av prosjektet Grenseløs. Dette er et samarbeid mot vinningskriminalitet på tvers av fylkes- og landegrensene.

- Dette har vært så velykket at det ikke lenger et prosjekt, men et varig samarbeid, sier konstituert politimester Rita Kilvær i Telemark politidistrikt.

- Dette har hatt åpenbar suksess når det gjelder oppklaringsprosenten for vinningskriminalitet, sier Kilvær til TA.

Hun syns det er oppmunterende å se at de oppnår så gode resultater når de legger ressurser ned i et prosjekt.

Fra nyttår ble prosjekt Grenseløs et permanent sammarbeid.

Prosjektet har jobbet tett mot kriminelle fra det tidligere Øst-Europa. Det er Aftenposten som forteller om prosjektets suksess i dag.

Hele 320 personer, fra 18 forskjellige land, er pågrepet av Grenseløs på halvannet år. Halvparten er dømt. Senest denne uken ble noen kvinner tatt for lommetyveri og butikktyveri, men de fleste er menn. Noen fokuserer på båtmotorer, andre på bilutstyr, villainnbrudd, luksusbiler, nattlige firmabrekk eller eldreran.

Nylig ble en mann fra Romania pågrepet for flere lommetyverier blant annet i Porsgrunn og Skien. Det har også vært saker i retten etter omfattende hytteinnbrudd.

Organisert
Bandene er tydeligvis godt organisert. Likevel blir de sjeldent dømt for organisert kriminalitet. Lederen for enheten sier det skyldes et mangelfullt lovverk.

- Systematisk rundstjeler de norske hjem, leverer tyvegodset til et mottaksapparat som igjen gir varene til celler som står for transporten til Litauen og andre land for videresalg. Er ikke dette organisert kriminalitet, så vet ikke jeg sier leder for Grenseløs, Kjell Johan Abrahamsen til Aftenposten.

Grenseløs-staben er fordelt på 20 ansatte i politidistriktene Asker/Bærum, Søndre Buskerud, Vestfold og Telemark. De samarbeider også med en egen enhet hos politiet i Oslo.

Les flere saker i Telemarksavisa her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.