*Nettavisen* Nyheter.

Stanser søket etter de svarte boksene

Foto: SCANPIX SWEDEN

Kun 20 prosent av Hercules-flyet er funnet. Nå innstilles søket etter flyets ferdskriver.

15.04.12 21:31

Tidligere denne uken opplyste det svenske forsvaret at alle de fem norske offiserene, som omkom i Hercules-ulykken forrige måned, er identifisert.

Den svenske havarikommisjonen, som har ansvar for å granske årsaken til ulykken, har denne uken besluttet at de innstiller søket etter Hercules-flyets ferdskriver, også kalt svarte bokser.

Avslutter søket
Årsaken er blant annet dårlige værforhold og risikofaktorer.

- Det gjør at jeg tror det blir siste dagen i dag, sier granskningsleder ved Den svenske havarikommisjonen, Agne Widholm, til Nettavisen.

- Vi forlater området med vårt personal. Politiet er jo klare med sitt identifiseringsarbeid, så de forlater også stedet, sier han.

- Det er stor risiko å være i området på grunn av bresprekker og snøskredfare. Dessuten har vi mye annen data fra denne flygingen, og dette sammen med vrakdeler fra flyet gjør at vi begynner å få et bilde av hva som skjedde, sier han.

Han tror likevel at de svarte boksene kan bli funnet når andre parter overtar rydningsarbeidet i Kebnekaise etter snøsmeltingen.

- Havariplassen skal rensens for all annet material. I dag har vi 20 prosent av flyet, så 80 prosent av flyet er igjen i området, gjemt i snøen og i bresprekker.

Opprydningsarbeid
Det er ennå uklart hvem som har ansvaret for opprydningsarbeidet, men Widholm sier det pågår en diskusjon mellom norske myndigheter, svenske lokalmyndigheter og forsikringsselskapet om hvordan opprydningsarbeidet skal gjennomføres.

- Dette er ikke vårt ansvar. Vi er bare interessert i de svarte boksene, sier Widholm.

- Jeg tror vi kan løse dette uten de svarte boksene, men selvsagt gir de oss mye fakta om flygingen og hvordan besetningen reagerte. Jeg føler at vi likevel kan forklare hva som skjedde, sier han.

Widholm tør ikke å anslå når havarikommisjonens konklusjon vil foreligge.

Flere titalls personer fra havarikommisjonen har siden ulykken søkt etter vrakdeler som kan gi en forklaring på ulykken. I tillegg har lavinehunder fra både Norge og Sverige bistått i arbeidet i det ulendte terrenget.

- Lavinehundene må også hjem for å hvile, sier han.

Styrtet i en fjellvegg
Fem norske offiserer omkom da Hercules-flyet styrtet i fjellmassivet Kebnekaise i Sverige i midten av forrige måned. Først to dager senere ble det funnet vrakdeler fra flyet i det vanskelige terrenget.

Ulykken skjedde i forbindelse med Nato-øvelsen Cold Response da Hercules-flyet var på vei fra Evenes til Kiruna i Sverige.

De omkomne etter flyulykken er Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Ståle Garberg (42) og Steinar Utne (35).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.