RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Splash News (Splash News)

Står bak et av verdens mest kjente drap

Sist oppdatert:
Tirsdag ber han nok en gang om prøveløslatelse.

(SIDE2:) Mark David Chapman (57) skjøt og drepte John Lennon 8. desember, 1980. Chapman ble tiltalt for overlagt drap, og sa seg skyldig. Han ble dømt til å sone mellom 20 år og livstid.

Nå har han sittet 31 år i fengsel, og for syvende gang blir saken hans tatt opp denne uken.

- Trussel mot familien
Tirsdag blir Chapmans sak tatt opp for høring, og det er satt av to til tre dager til behandlingen av prøveløslatelsen. En avgjørelse vil bli tatt senest fredag.

I 2000 gikk minimumsstraffetiden på 20 år ut, og siden den gang har han søkt om å slippe fri en rekke ganger. Han er blitt nektet prøveløslatelse seks ganger tidligere - i oktober 2000, oktober 2002, oktober 2004, oktober 2006, august 2008 og september 2010.

Yoko Ono har tatt del i vurderingene av prøveløslatelsene, ved at hun har sendt brev til fengselet hvor hun ber om at løslatelse skal stoppes. Hun skal blant annet mene at Chapman vil være en trussel mot hennes familie, og seg selv dersom han slippes fri.

Drapet som rystet en verden skjedde utenfor Lennons hjem i Dakota-bygningen i New York. Han ventet på Beatles-stjernen utenfor hans hjem, og rettet fem skudd mot artisten da han steg ut av sin limousin. Fire av skuddene traff Lennon. Hans kone, Yoko Ono, hadde kort tid tidligere gått inn i Dakota-bygget.

Lennon ble erklært død da ambulansen nådde sykehuset.

Ville bli kjent
Da Chapman sist ble nektet frifinnelse, i 2010, var en av årsakene at det var upassende, og at det var uforenlig med samfunnet at han skulle få prøveløslatelse. I sin daværende søknad skrev han selv at han drepte den populære musikeren fordi han ønsket å bli berømt.

- Jeg gjorde en forferdelig handling ved å ta et annet menneskes liv, på grunn av egoisme, og det var min beslutning på det tidspunktet. Jeg følte at ved å drepe John Lennon så ville jeg bli noe, og isteden ble jeg en morder, og en mordere er ikke hvem som helst, het det blant annet fra Chapman for to år siden.

Ble flyttet
Chapman blir nå holdt på enmannsscelle, og han får lov å være ute tre timer om dagen. I mai ble han overført fra «Attica Correctional Facility» til «Wende Correctional Facility». Begge fengselen er høysikkerhetsfengsler. Det er ikke kjent hvorfor Chapman ble flyttet, fengselet gir ikke ut informasjon om hvorfor slike avgjørelser blir tatt.

I forbindelse med overføringen til Wende, søkte han om å delta i et program som handler om familiegjenforening, slik at innsatte kan tilbringe mer tid med sine nærmeste.

Vil stoppe prøveløslatelse
Nå er tiden nok en gang inne for at Chapman har rett til å søke om prøveløslatelse. Saken hans behandles denne uken.

Yoko Ono skal gjennom sin advokat nok en gang ha skrevet en e-post, hvor hun ber om at Chapman nektes prøveløslatelse.

(Kilde: DailyMail, Wikipedia, AFP, SplashNews)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere