RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Står klar til å hjelpe gjeldsofre

Foto: Fattignorge (Fattignorge)
Sist oppdatert:
Fattignorge vil hjelpe gjeldsofre, men Stortinget sier nei. Flertallet av de folkevalgte vil istedenfor sende pengene til NAV.

Siden 2004 har Georg Rønning i Fattignorge hjulpet mennesker ut av bunnløs gjeld. Nesten like lenge har Fattignorge forsøkt å få i stand en modell basert på det engelske veldedige organisasjonen Consumer Credit Counselling Service (CCCS). Ideen kom etter at daværende justisminister Odd Einar Dørum besøkte CCCS i 2005. Partiet Venstre har siden jobbet for at Stortinget skal vedta statlig støtte til oppstarten av en lignende virksomhet i Norge.

- De fleste kommuner har ikke egne jurister som kan hjelpe folk. Det offentlige gjør i dag en så dårlig jobb at private gjeldsrådgivere tjener penger på folk som trenger hjelp, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Nettavisen.

Les egen sak: - NAV gir ikke ordentlig hjelp

Følg Nettavisens kamp for en mer rettferdig gjeldsordning på Facebook her: Kampen mot statlig gjeldshelvete

I Nettavisen sa seksjonsleder Janne Sukka i NAV at man nå styrker tilbudet for gjeldsrådgivning men at mange også kan få hjelp gjennom telefonen 800GJELD. Hun sier at gjeldsgruppen i Mo i Rana kan gi gode råd til selvhjelp.

- Hvis du havner i et økonomisk uføre og skal komme ut av det så må du gjøre tingene selv slik at du lærer deg hvordan du skal unngå lignende problemer senere, sa Sukka.

Uttalelsen gjør Georg Rønning i Fattignorge forbannet.

- Det er et gjennomgående problem er at de som uttaler seg ikke har vært der selv og har ingen førstehånds erfaring hvordan hverdagen til et gjeldsoffer er. Dette er gjerne en prosess som har gått over lang tid, der man alt for lenge har hatt altfor lite. Med få unntak har alle vi hjelper gjeld som de ikke har fått hjelp til å komme ut av. I denne prosessen blir man ofte helt utmeldt, mister troen på seg selv og isolerer seg. Svært mange har postkasseskrekk. Det er generelt også altfor liten opplæring i økonomi, og mange må vi kunne kalle økonomiske dyslektikere. Disse menneskene kan ikke ordne opp for seg selv, så enkelt er det, sier han.

Jobber med private investorer

Fattignorge jobber nå med å finne private penger til oppstart av dette prosjektet. Georg Rønning forteller at han har vært i samtaler med flere bedrifter, men at det foreløpig er for tidlig å si noe om dette.

Du kan kontakte Fattignorge på mail ved å klikke her.

Trenger penger til oppstart
Det er denne gruppen han nå ønsker å hjelpe gjennom en modell hentet fra CCCS i Storbritannias. CCCS hjelper årlig 500.000 mennesker med gjeldsproblemer og har nå cirka 100.000 mennesker i gjeldsordning - dette uten at staten betaler én krone.

Tre millioner kroner trenger Fattignorge til å starte opp sitt senter.

- Vi har callcenter og hele pakken. Vi kan starte i morgen, men vi trenger finansiering til fem stillinger. Etter dette er det meningen av vi skal bli selvfinansierende ved at vi tar en prosentandel av det skyldnerne betaler til kreditorene. I England er denne prosenten i dag 11 prosent. I tillegg støtter nesten alle finansinstitusjonene i England CCCS gjennom donasjoner, sier Rønning.

Han ønsker at Fattignorge skal komme inn i prosessen tidlig - før firmaer sender ubetalte regninger til inkasso.

- For eksempel Telecom-selskapene er blant dem som har fryktelig mye penger utestående. Det som i utgangspunktet var småpenger baller på seg og vokser til uhåndterlige størrelser når regningen blir sendt til inkassoselskapene. Istedenfor at det skjer kan vi ta over og jobbe mot skyldnerne på en helt annen måte enn det inkassoselskapene gjør. Vi har selv vært i en gjeldssituasjon og vet hvordan det er, sier Rønning til Nettavisen.

Tett oppfølging
Han påpeker at organisasjonens mål vil bli å få skyldnere til å betale sin gjeld, men det skal skje på en god og forutsigbar måte. Derfor vil man lage totale gjeldsavtaler for skyldnere og kreditorer.

- Vi har holdt på siden 2004 og vi ser at det er en stor samfunnsgevinst. Samtidig er det ikke snakk om bruk av store ressurser, for vi skal være selvgående, sier Rønning.

- Det fungerer ikke slik som Sukka i NAV sier. Ofte er årsaken til at de kommer i situasjonen nettopp at de er handlingslammet og ikke kan ordne opp for seg selv. Disse menneskene trenger tett oppfølging og en hånd å holde i som kan være med dem hele veien til å ta tilbake kontrollen over egen økonomi. Det er nettopp dette som er den engelske modellen, sier Rønning.

Nedstemt av de rødgrønne
Lovforslaget fra Venstre ble nedstemt (her er vedtaket) av regjeringspartiene i Stortinget denne uken. Alle partiene i Stortinget er enige i at man trenger et godt lavterskeltilbud til mennesker med uhåndterlig gjeld, men Ap, Sp og SV mener at gjeldsrådgivning er et statlig ansvar og at «det offentlige bør bruke ressursene på å styrke og videreutvikle de tjenester som allerede finnes», og viser til arbeidet som nå pågår for å bedre den offentlige gjeldsrådgivningen gjennom NAV.

Fremskrittspartiet, Høyre og KrF mener derimot at man også bør supplere det offentlige tilbudet. «Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti er enig med forslagsstillerne i at det er verdifullt med gratis, upartiske og realistiske rådgivingstilbud også utenfor offentlige ordninger og rettsapparatet. Disse medlemmer mener regjeringen i tillegg til å sikre god kvalitet og styrking av det offentlige tilbudet, bør legge til rette for supplementer til offentlige gjeldsrådgivingstilbud.»

(Du kan lese hele kommentaren fra Familie- og kulturkomiteen her).

Rønning er skuffet men ikke overrasket over vedtaket i Stortinget.

- Man vil bygge ut det offentlige tilbudet, og det er vi selvsagt tilhenger av. For å få til dette tror jeg nok fort man svir av en milliard. Paradokset er at det finnes et startklart, gratis, ikke-offentlig tilbud som det offentlige ikke ønsker å støtte. Å gi en kortvarig starthjelp fra det offentlige for å komme i gang med det engelske systemet vil hjelpe de som det offentlige ikke kan hjelpe, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere