Den første filmen i Star Wars-serien kom i 1977. Da den kom het den kun Star Wars, men fikk undertittelen Episode IV: A New Hope i 1981.

Opprinnelig ville George Lucas kjøpe filmrettighetene til Flash Gordon, men siden han ikke fikk dem laget han sin egen romopera.

Med filmen om Han Solo, som hadde premiere 23.mai 2018, er det totalt 12 Star Wars-filmer, og vi rangerer dem fra dårligst til best. Hvis du reagerer på tallet så har vi tatt med Ewok-filmene. Bare for å gjøre det interessant. Vi har valgt å ikke ta med julespesialen, siden det knapt kan kalles en film eller de animerte filmene.

12. Episode I - The Phantom Menace

Det er mange måter å forklare på hvorfor dette gikk veldig galt, men det enkle er slik: Hvis du lar et lite barn få lov til å gjøre akkurat hva den vil i en godtebutikk så går det galt. Og det gikk veldig galt. Jar-Jar Binks galt. Yoosa should follow me now, okeeday?

Selv ikke Darth Maul kunne redde denne filmen. Trengte vi virkelig å se Anakin Skywalker/Darth Vader som et survete liten guttunge? Nei.

11. Episode II - Attack of the Clones

Kunne det gå verre i en ny film? Neida, men fy balle så utrolig dårlig enkelte av scenene er her. Hele romansen mellom Anakin og Padmé er så dårlig gjennomført at vi er sikre på at Natalie Portman aldri orker å se en scene på nytt. Det eneste denne filmen har er Jango Fett.

Padme: I love you.

Anakin: You love me? I thought we had decided not to fall in love. That we'd be forced to live a lie and that it would destroy our lives.

Padme: I think our lives are about to be destroyed anyway. I truly... deeply... love you and before we die I want you to know.


10. Ewoks: The Battle of Endor

Det er mulig å være veldig kritisk til denne familiefilmen som er oppfølgeren til The Ewok Adventure, men dette var familieunderholdning på fint nivå. Det er dog mulig å si at Jim og Ken Wheat var noe mørkere da de laget Pitch Black. Wicket er og blir en kul helt. Noe mesterverk er dette ikke, og gikk rett på video i Europa. Dog bedre enn de to filmene over her.


9. The Ewok Adventure

Denne filmen kom i 1984, og var en klar oppfølger til Jedi som kom året før for å appellere til barn. George Lucas skrev historien, sannsynligvis for å understreke at ewokene ikke var en så dårlig idé i Return of the Jedi (de var det). Likevel er det en smått sjarmerende historie om ewoker som hjelper et menneskebarn å finne igjen sine foreldre.


8. Episode VI: Return of the Jedi

Vi kan sitere Clerks her: All Jedi had was a bunch of muppets. Ewokene var ingen god idé, og ble til og med dårlig gjennomført. I tillegg: Nok en dødsstjerne? Hmmm...


7. Rogue One

Vi begynner nå på det som kan kalles de gode filmene i Star Wars-historien. Selv om denne har historiehull så gigantiske som kun en... dødsstjerne kan lage er det også en fin enkeltstående historie. Gode actionsekvenser også, og tidenes beste droid i en Star Wars-film.


6. Solo: A Star Wars Story

I denne filmen får vi et dypdykk i historien til kanskje verdens mest kjente makkerpar, Chewbacca og Han Solo. Et hyggelig gjensyn og underholdning på ok nivå. Bare et poeng: Midt på treet i Star Wars-historien er langt fra midt på treet.

5. Episode VII: The Force Awakens

Dette er på mange måter mer en hyllest til originalfilmene enn en egentlig god historie i seg selv, og det er jo helt greit. Og, ja, det er vel egentlig en dødsstjerne de ødelegger her også. Helt greit, vi fikk både Han Solo og Leia. Dog skuffende lite Luke.


4. Episode III: Revenge of the Sith

Med det tredje skulle det skje. Oppfølgertrilogien som foregår før de originale tre filmene fikk en fin avslutning med noen sluttscener som kan gi varige sår. Bare så synd Lucas trengte tre forsøk.


3. Episode IV: A New Hope

Da denne filmen kom fikk den ikke strålende mottagelse. Den ble kalt banal, enkel og kun laget for å underholde. Eller som Wall Street Journal skrev:

We enjoyed such stuff as children, but one would think there would come a time when we might put away childish things

Tulling. Selvfølgelig ikke. Dette er herlig underholdning.

Filmen som skapte hele universet har selvfølgelig noen svakheter, men først og fremst er det en utrolig opplevelse.

Så får det være at den fikk sin tittel som vi kjenner den noen år etter at den først kom ut, det tilgir vi sånn i etterkant. Selvfølgelig nok.

Samtidig som vi vil påpeke at Luke Skykiller var et ganske kult navn.


2: Episode VIII: The Last Jedi

Hvordan kunne Star Wars fortsette å være relevant? Ved å lage om igjen de samme filmene? Nei, tenkte Rian Johnson som herlig nok har fått lov til å lage en ny trilogi. Dette er nyskapende, spennende og emosjonelt slag i magen for alle som vokste opp med Star Wars. Luke Skywalker som en gammel grinebiter? Kylo Ren ikke Darth Vader likevel? Herlig.


1. Episode V: The Empire Strikes Back

Ingen over. Ingen ved siden. Dette er filmatisk magisk laget, og på samme måte som The Last Jedi tar den rollen sin som å riste i treet - selv etter kun en film - på alvor.