Sykehus, lister og oversikter saumfares for å finne ut hva som har skjedd med de fem savnede norske gislene. Samtidig starter arbeidet med å identifisere de døde etter terroraksjonen i Algerie.

– Nå gjennomgås lister og sykehus for å se om det er nordmenn blant de skadde eller blant dem som har kommet seg ut. Dette er vårt hovedfokus nå, sier underdirektør Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Søndag morgen har han ingen vesentlig ny informasjon om de fem det fortsatt ikke er gjort rede for.

Statoil har varslet ny pressekonferanse klokken 19.30.

Skal bidra til identifisering
Parallelt med søket etter de savnede nordmennene, begynner nå det møysommelige arbeidet med å identifisere de drepte etter gisselaksjonen. Dette vil skje i hovedstaden Alger, dit de døde sendes.

– Vi har fått beskjed fra algeriske myndigheter om at vi vil få tilgang til eventuelle norske statsborgere for identifisering. Vi har allerede bistand fra politiet, som stiller med ekspertise på identifisering som en del av vårt beredskapsteam, forklarer Andersen.

Vil ta flere dager
Per Angell, som leder Kripos' ID-gruppe, sier identifiseringsarbeidet bør gå «forholdsvis raskt», men at det uansett vil være snakk om flere dager før det er klart. Han bekrefter at én av hans menn er på plass i Alger.

– Han er rådgiver for den norske ambassaden. Vi har også tilbudt algerierne bistand på alle områder i dette arbeidet, men foreløpig regner vi med at de har både kompetanse og kapasitet til å håndtere dette, sier Angell til NTB.

Den viktigste oppgaven for ID-gruppen skal derfor gjøres her hjemme og består i det Angell kaller «ante mortem»-innhenting.

– Det vil si at vi samler inn opplysninger om den savnede som kan brukes i identifiseringen, blant annet tannjournaler og beskrivelser av operasjonsarr, tatoveringer, smykker. Kort sagt alt som er gjenkjennelig og spesielt, i tillegg til DNA fra nære slektninger, sier han.

Internasjonal standard
Norge høstet internasjonal anerkjennelse for sitt bidrag til å identifisere de omkomne etter tsunamikatastrofen i Sørøst-Asia i 2004.

– Vi har en god standing innen denne type arbeid, og ut fra det jeg har fått høre, er også Algerie et veldig oppegående land når det gjelder identifisering, opplyser Angell. Han sier gruppen allerede har en plan for å hente inn denne informasjonen så snart de får en forespørsel fra algeriske myndigheter. Dette vil da bare ta noen få timer.

– Vi jobber etter en internasjonal standard og samler inn masse informasjon. Den legges inn i et dataverktøy for å matches mot det de finner der nede, forklarer Angell.

Det meste av informasjonen sendes over elektronisk. I tillegg skal rettsmedisinerne i Algerie gjøre sin jobb. Dette, sammen med transport, samt eventuelt byråkrati og laboratorieanalyser, er grunnen til at Angell mener det vil ta noen dager før identifiseringen er klar. (©NTB)

HTML EMBED