*Nettavisen* Nyheter.

Starter jakten på Amundsens grav

Roald Amundsen Foto: (www.searchforamundsen.com)

I 1928 steg polarhelten Roald Amundsen om bord i et fly for å lette etter savnede polarkolleger. Siden har ingen sett ham.

17.08.09 23:42

Roald Amundsen var 55 år gammel da han forsvant i polisen sammen med fem andre besetningsmedlemmer om bord i flyet «Latham 47».

Ti dagers leting
Sjøforsvaret melder mandag at de vil sette i gang søk etter flyet som Roald Amundsen styrtet i i 1928, et Latham 47.

KNM «Tyr» og KV «Harstad» settes inn i søket etter flyet utenfor Bjørnøya. Operasjonen har en tidsramme på ti dager.

Operasjonen skjer i samarbeid med Sjøforsvaret, Norsk luftfartsmuseum, Kongsberg Maritime AS og Context TV.

Siste ledetråd fra 1933
«Hva hente den dagen i juni 1928 som førte til at Amundsen og hans kompanjonger aldri returnerte? Var det været eller tekniske problemer ombord? Eller var det mennesklig svikt? Ekspedisjonen hadde bare to dager på å forberede seg. Uansett hva det var, vil vi ikke få et ordentlig svar før Latham 47 blir funnet» står det på nettstedet «Jakten på Amundsen».

Leteområdet er definert til et område på fem ganger sju nautiske mil som ligger nordvest for Bjørnøya. Den aller viktigste informasjon som gjør at man tror Latham 47 befinner seg her, stammer fra 1933.

- Den gang var det en fisker som fikk opp en flymotorlignende gjenstand i garnet sitt. Han avmerket posisjonen på et kart, og vi har stor tiltro til den posisjonen, sier prosjektsjef Frode Løseth til Nettavisen.

Roboten Hugin 1000
Han forteller at området vil bli gjennomsøkt av en robot kaldt Hugin 1000. Denne vil kartlegge havbunnen og gi letemannskapet bilder som du kan se på venstre side i denne artikkelen.

I tillegg vil de ha med seg en fjernstyrt ubåt som kan undersøke interessante objekter nærmere.

- Vi er skeptiske til hva vi finner av flykroppen. Den var laget av tre, og er nok borte. Men vi tror vi kan finne flymotorene. Disse vil være lette å identifisere, sier Løseth.

Kranglefanter
Den norske polarhelten Roald Amundsen og hans italienske kollega Umberto Nobile skapte sammen, og hver for seg, overskrifter verden over på 1920-tallet. Sammen fløy de over Nordpolen i et luftskip, men etterpå kranglet de om hvem som hadde æren for bragden.

Da Benito Mussolini sendte Umberto Nobile ut på en ny flytur over Nordpolen for å gjenopprette Italias ære, gikk det galt. Nobile overlevde, men flere av mannskapet ble drept. Det var på redningsaksjonen etter denne ulykken at Amundsen ble borte. Han dro ut i et fly han fikk av den franske regjeringen, et Latham 47.

Amundsen og hans mannskap, seks personer i alt, tok av fra Tromsø 18. juni 1928. Et eller annet sted nær Bjørnøya gikk det galt. Amundsen og hans mannskap om bord på Latham 47-flyet kom aldri tilbake.

Et mysterium
- Dette er et av de siste gjenværende mysterier i polarhistorien, og det er en av våre største polareventyrere dette handler om. Hva som skjedde med Roald Amundsen og Latham 47 er av nasjonalhistorisk interesse, sier Løseth.

- Jeg er fantastisk glad for å kunne få være med på dette, og jeg håper vi kan skape noe stort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag