Startlån-mottakere tjener stadig mer

Oslo (NTB): Ordningen med startlån fra Husbanken skulle hjelpe økonomisk vanskeligstilte, men går i stedet til å subsidiere boligkjøp uavhengig av låntakernes inntekt, skriver Dagens Næringsliv.

For å få startlån fra Husbanken skal man være «varig vanskeligstilt». Men Husbankens egen statistikk viser at låntakernes gjennomsnittsinntekt de to siste årene har økt langt sterkere enn lønnsveksten i resten av samfunnet, skriver Dagens Næringsliv.

Mer enn seks av ti som får startlån tjener over 400.000 kroner i året, det vil si mer enn en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

- Man er ikke økonomisk vanskeligstilt om man har mulighet til å spare noen år for å bygge opp den egenkapitalen bankene krever. Men det er kommunene som forvalter ordningen med startlån, og regelverket gir rom for lokale variasjoner, sier statssekretær Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i Kommunal- og regionaldepartementet.

Hennes departement oppfordret i en stortingsmelding i 2006 kommunene til å bruke startlånsordningen som virkemiddel for å få økt boligetablering i kommunen.

- Det er opp til den enkelte kommune å forvalte startlån i henhold til sine prioriteringer for bosetning i sin kommune, sier administrerende direktør Bård Øistensen i Husbanken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.