Se Støre få Vedum til å rødme under pressekonferansen:

HURDALSJØEN (Nettavisen): Torsdag gikk startskuddet for det som skal bli vår neste regjering.

- Jeg er glad for at vi møtes nå, vi tre, til det som er sonderinger til muligheter for å danne en flertallsregjering, innledet Ap-leder Jonas Gahr Støre da de tre partilederne møtte pressen torsdag klokka 09.30.

- Vi skal ikke bruke for lang tid. Det er vi enige om. Vi har ikke satt en tidsfrist, men vi skal være effektive og gå rett på sak, fortsatte Støre.

Han sa Hurdalsjøen er et fint sted å møtes og røpet at det var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som hadde pekt på dette som møtested.

Les også: Spår tøffe forhandlinger: Ber om flere flyktninger til Norge

Brøt ut i latter

De tre partilederne møtte pressen med avmålte smil og forsiktig optimisme, men latteren brøt ut da Støre fortalte hva Vedum hadde betrodd ham på forhånd, nemlig at Hurdal var stedet der Sp-lederen ble til.

- Kan du ikke fortelle det du sa til meg i sted, åpent? sa Støre spøkefullt.

- La meg si det like ut: Trygve ble til her, fortsatte Støre, til stor latter.

- Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle rødme, kvitterte Vedum og skyndte seg å sende en beklagelse til moren og faren.

- Hvis min mor og far ser på, får de ha meg unnskyldt at landets kommende statsminister snakker om sånne ting, sa han.

Se hele hendelsen i videovinduet øverst i saken.

- Gå fra sak til sak

På spørsmålet om hva som kan bli unnfanget på Hurdalsjøen denne gang, var Sp-lederen langt mer forsiktig i sine uttalelser:

- Vi skal bruke tida godt for å se om det er grunnlag for forhandlinger. Sp er et saksorientert parti, og vi kommer til å gå fra sak til sak. Vi har en veldig klar kontrakt med velgerne våre. Det er nettopp med det mandatet vi møter her, sa Vedum, som var den som foreslo at de skulle møtes på nettopp Hurdalsjøen.

Støre påpekte at de nå har fått et veldig klart mandat fra velgerne om å danne en nye regjering.

- Det er sakene som avgjør. Hvert parti må kjenne seg igjen, og vi må legge stor vekt på at hvert parti må se profilen sin i et regjeringsprosjekt. Også må vi eie det prosjektet sammen, sa den kommende statsministeren.

Lysbakken: - Åpent sinn

SV-leder Audun Lysbakken sier han ser fram til samtalene og at de forhåpentligvis kommer nærmere svar på hva vi kan få til sammen.

- Jeg kommer hit med et åpent sinn, og er nysgjerrig på hva vi kan få til, sa Lysbakken, og påpekte:

- Det er politikken som avgjør. Det vi skal finne ut nå er om det er politisk grunnlag for å gå videre. Det handler om sakene.

Les også: Disse deltar i sonderingene om ny regjering

På plass utenfor hotellet i Hurdal er også en rekke aktivister - deriblant Greenpeace, Nei til Atomvåpen og Redd Ullevål Sykehus.

Les også: Per Sandberg: - Det venter mange blåmandager for Sp

Først møtes alle tre

De tre partilederne tar plass rundt sonderingsbordet sammen med sine respektive partifeller Hadia Tajik (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Kirsti Bergstø (SV).

Det er første gang de tre partiene samles til formelle møter for å snakke regjering etter at valget ga en soleklar seier til den rødgrønne siden.

Støre har i forkant av sonderingene hatt samtaler med Senterpartiet og SV enkeltvis, og da avtalen om å gå i sonderinger var på plass mandag, kom partilederne hver for seg til Vandrehallen i Stortinget for å kommentere.

Lot seg overtale

Senterpartiet har etter mye om og men gått med på å møte SV til sonderinger.

Ap har imidlertid gått inn i prosessen med et tydelig ønske om en flertallsregjering der alle de tre partiene er med.

Lysbakken har vært åpen for å forhandle om dette, mens Vedum standhaftig gjennom valgkampen har stått fast på at han mener en Ap/Sp-regjering uten SV vil være best.

Les også: Stavrum: Ingen har glemt løftene om at Sp ikke vil regjere med SV

Nettavisen stilte Støre noen spørsmål om striden mellom Senterpartiet og SV under Arbeiderpartiets landsstyremøte tidligere denne uken.

- Hva har du gjort for å få Vedum til å åpne opp døren for Lysbakken, Støre?

- Vi har snakket godt sammen og brukt mye tid på det … å kjenne hverandre godt, og da er det en trygghet som gjør at han har åpnet for det. Det synes jeg er positivt at han har gjort, og det er modig av alle parter å sette seg ned, sa Støre til Nettavisen i dette videointervjuet:

Les også: Støre skrøt av Sp og SV - kom med stikk til Jan Bøhler

Glir over i forhandlinger

- Hvis sonderingene lykkes og dermed går over i forhandlinger, vil de finne sted på Hurdal?

- Det ser ut til å være et bra sted, så ja, svarte Støre.

- Når er det et mål for deg å kunne presentere en ny regjering?

- Vi har ikke satt noe dato på det heller, men som jeg sier; 12. oktober kommer statsbudsjettet, og det er ofte en milepæl på når et skifte kan komme, i dagene etter det. Så det tar vi utgangspunkt i, sa Støre til Nettavisen.

Regjeringen til Erna Solberg har 19 statsråder foruten henne.

Ap fikk 26,3 prosent oppslutning ved valget, Sp 13,5 prosent og SV 7,6 prosent.