OSLO (Pipervika): Det er tre år siden Nettavisen prøvde selvkjørende buss under en demonstrasjon i Oslo for første gang. Nå har Ruter tatt spranget og tar selvkjørende busser i bruk langs havnepromenaden.

Ruter opplevde litt startvansker da de mandag skulle åpne ruta mellom Kontraskjæret og Vippetangen, men klokka 15.15 var de i gang. Bussene snor seg mellom gående, syklende og blant nyttetrafikk på strekningen og forbi cruisefartøy ved kai.

Plass til 11 passasjerer

Bussene har plass til 11 passasjerer, har ingen sjåfør, men inntil videre en vert som skal passe på at passasjerene kommer seg vel om bord og av. Med vanlig billett kan du gå om bord. Strekningen er på beskjedne 1,2 kilometer.

Den første av de selvkjørende bussene, «Mads», startet opp som den skulle og kjørte av gårde da presse, ordfører Marianne Borgen og inviterte gjester ble invitert med på tur, men buss nummer to, «Oda», ble stående igjen på holdeplassen.

Tekniske problemer

- Det var programvaren om bord som var blitt påvirket av at bussen var blitt flyttet utenfor den oppsatte ruta. Dermed måtte den stå en stund og stilles om, og sensorene måtte også justeres, forklarer Ruters prosjektleder, Vibeke Harlem, til Nettavisen.

Etter en stund så det likevel ut til at også denne bussen kunne settes i trafikk. Inviterte gjester fikk seg uansett en prøvetur ut til Vippetangen og tilbake.

- Det er tre år siden vi fikk en demonstrasjon med selvkjørende busser i Oslo. Hvorfor har det tatt så lang tid før vi ser dette i bruk?

- Det tar tid å utvikle dette og få det på plass. Vi har brukt litt tid på å finne ut hvor vi kan dra nytte av dette og hvor vi kan få mest mulig læring slik at vi kan dra nytte av denne type kjøretøy i framtida, sier Harlem.

Planlegger nye ruter

I neste runde - trolig i august - akter Ruter å sette inn selvkjørende buss også på Malmøya og Ormøya.

- Dette er noe nytt og fremtidsretta, sier Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter til Nettavisen.

- Men det gikk ikke helt knirkefritt i dag?

- Det er store sikkerhetsmarginer når vi nå setter dette i rute og kjøre med vanlige passasjerer. Vi setter ikke i gang uten at vi har full kontroll, og om bord vil det også være en vert som hjelper bussen hvis den sitter fast.

- Hvor kommer de neste bussene av denne typen?

- Det neste prosjektet vi jobber med er på Malmøya. Der ser vi om vi kan erstatte en stor buss som kjører en stor omvei med mindre busser som kan kjøre på mindre veier og gi et bedre tilbud til innbyggerne.