Staten blar opp mot strømprisen

Foto: (Thinkstock)

70 millioner ekstra til strømsparetiltak, og 318,5 millioner til hjelp med skyhøye regninger. Sjekk om du kan få noe.

17.12.10 21:29

Regjeringen bestemte fredag at Enova skal få 70 millioner kroner ekstra til tilskuddsordning for husholdninger i 2011. Det betyr at flere kan få støtte hvis de investerer i strømsparende tiltak i boligen. Det betyr at satsingen mot husholdninger tredobles i 2011.

– Energieffektivisering er undervurdert som virkemiddel for å få ned både strømforbruk og strømpriser, sier Marianne Marthinsen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.


Flere kan investere
Gjennom ordningen gis det støtte til inntil 20 prosent av dokumenterte kostnader ved kjøp av pelletskaminer, pelletskjeler, sentrale styringssystemer, solfangere for tappevannsoppvarming og varmepumper (med unntak av luft-til-luft varmepumper). Maksimalt støttebeløp til pelletskaminer og sentralt styringssystem er kr 4 000. Maksimalt støttebeløp til solfangere, varmepumper og pelletskjeler er kr 10 000.

– Strøm er egentlig en alt for «fin» energikilde til at den bør brukes til oppvarming. Den kan jo anvendes på enormt mange andre måter. Dessuten blir det fort dyrt. Til oppvarming vil det være en stor fordel om flere tar i bruk alle de gode alternativene som pelletskaminer, pelletskjeler, solfangere og varmepumper, sier Marthinsen.

Er du blant de som planlegger investeringer i boligen, så husk å søke om penger før du kjøper. Mer informasjon får du her.

Mer i bostøtte
For alle de som ikke har penger til slike investeringer, eller penger til strømregninga, øker utbetalingene for å dekke opp økte strømpriser.

– Dette vil nå cirka 125.000 familier. Da tror jeg vi har fått pengene fram til de som trenger det mest, sier Marthinsen.

Ekstrapengene blir på 2 500 for første som bor i huset eller leiligheten, pluss en ekstra hundrelapp for hvert ekstra familiemedlem. En husstand med fem vil altså få utbetalt 2900 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.