RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staten selger for 10,7 mrd i Statoil

Sist oppdatert:
Olje- og energiminister Thorhild Widvey trosser kritiske røster og selger flere aksjer i Statoil. Merrill Lynch skal plasserer 100 millioner aksjer for staten. Sjekk saken her
Olje- og energidepartementet har gitt Merrill Lynch i oppdrag å plassere 100 millioner aksjer i Statoil. Det opplyses i en melding.

Dermed velger Bondevik-regjeringen å redusere statens eierandel i oljekjempen, noe som Aps Jens Stoltenberg har gått i mot den siste tiden.

I meldingen heter det at Merrill Lynch ble valgt etter en anbudsprosess der det ble innhentet tilbud på flere transaksjonsmodeller, inkludert en plassering med garantert minstepris.

- Vi vil ikke kommentere hvor lang salgsprossesen er ventet å bli, sier infomasjonsdirektør Sissel Edvardsen i Olje- og energidepartementet til iMarkedet.no.

Prisen staten vil oppnå for aksjene vil avhenge av utfallet av en bookbuildingprosess som vil bli gjennomført av Merrill Lynch fra i dag av. Salget er rettet mot institusjonelle investorer i Norge og utlandet. Sluttkursen for Statoil-aksjen på Oslo Børs tirsdag 15. februar var 107 kroner pr. aksje, heter det.

Selger for 10,7 mrd.

Hvis sluttkurs i går benyttes selger staten aksjer for 10,7 milliarder kroner.

- Dagens situasjon i aksjemarkedet gjør det mulig for oss ytterligere å redusere statens eierandel i Statoil ASA, gjennom et salg til norske og utenlandske institusjonelle investorer. Økt likviditet i Statoil-aksjen er viktig for å sikre at Statoil ASA blir verdsatt på linje med sine internasjonale konkurrenter. Staten vil forbli den dominerende eieren i selskapet, og vil være den som får mest igjen for en eventuell ytterligere økning i aksjekursen, skriver olje- og energiminister Thorhild Widvey i en kommentar.

I tilfelle overtegning vil Olje- og energidepartementet stå fritt til å redusere eller avvise kjøpsordre, etter konsultasjon med sine finansielle rådgivere.

Private får også kjøpe

Salget til institusjonelle investorer vil bli etterfulgt av et salg til privatpersoner i Norge og EØS-området, til samme pris som til institusjonene. Salget er ventet å starte i løpet av få dager, og vilkårene vil bli offentliggjort umiddelbart før salgsperioden åpner. Det er i tråd med tidligere praksis satt av inntil 17,65 millioner aksjer for plasseringen mot privatpersoner.

Statoil ASA ble notert på Oslo Børs og New York Stock Exchange i juni 2001. Staten eier i dag 1.653 millioner aksjer, tilsvarende 76,33 prosent av selskapet. Stortinget har gitt Regjeringen fullmakt til å kunne redusere den statlige eierandelen i Statoil ASA til 2/3.

Olje- og energidepartementet har inngått en avtale med Merrill Lynch om at departementet ikke kan selge øvrige aksjer i Statoil ASA i inntil 180 dager etter gjennomføringen av salget.

Deutsche Bank har vært finansiell rådgiver for Olje- og energidepartementet ved planleggingen av salget. Salget til privatpersoner vil bli koordinert av DnB NOR Markets, men vil være åpent for deltagelse fra alle meglerhus som er medlem ved Oslo Børs, heter det i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere