RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staten stevnet for bruk av tvungen lønnsnemnd

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Staten er stevnet inn for den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO etter bruken av tvungen lønnsnemnd i oljesektoren i fjor.

Det er arbeidstakerorganisasjonene SAFE og Industri Energi, sammen med YS og LO som formelt har stevnet den norske regjeringen.

- Vi mener staten har forbrutt seg mot ILO-konvensjonene som beskytter den frie organisasjonsretten, streikeretten og retten til frie, kollektive forhandlinger. Norge har ratifisert disse konvensjonene og plikter derfor å følge dem. Ved å vedta tvungen lønnsnemnd har staten brutt sine internasjonale forpliktelser, heter det i en uttalelse fra Hilde-Marit Rysst og Leif Sande, forbundsledere i henholdsvis SAFE og Industri Energi.

Daværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) grep inn med tvungen lønnsnemnd i juli i fjor etter at streiken på norsk sokkel hadde vart i 16 dager. Arbeidsgiversiden hadde varslet lockout da regjeringen grep inn.

De to forbundslederne mener at arbeidsgiverne varslet lockout nettopp for å tvinge fram en tvungen lønnsnemnd, og mener at streiken fram til da hadde et svært begrenset omfang.

I stevningen hevder forbundene at regjeringens begrunnelse for tvungen lønnsnemnd ikke er holdbar, da verken liv, helse eller personlig sikkerhet for befolkningen ville være truet av en fortsatt arbeidskamp. Regjeringens argument om økonomiske konsekvenser gir heller ikke rettslig grunnlag for vedtaket, heter det i stevningen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere