Bare 50 meter fra huset til Tommy Horne, kommer det ene innslaget til bytunnelen i Harstad, skriver Nordlys.

Statens Vegvesen har påbegynt Vegpakke Harstad, og dermed har de lagt beslag på flere hus og eiendommer i byen. Hornes hus er ett av disse, men han er ikke fornøyd med erstatningssummen han har fått av etaten.

Saken ble først omtalt av Hålogaland avis.

Høye boligpriser
- Tilbudet jeg har fått fra Statens Vegvesen er bra i forhold til taksten på boligen, men pengene strekker ikke til for å skaffe meg ny bolig, sier harstadmannen.

Første tilbud fra Staten Vegvesen var 1,7 millioner kroner. Nå har denne summen økt til 1,8 pluss omkostninger, ifølge Horne.

Boligmarkedet i Harstad har de siste månedene vært svært presset, og husprisene har steget. I løpet av sommeren har det vært nede i kun 30 boliger til salgs i byen, mot normalt 60-70. Horne har vært på flere visninger, men har ikke rukket å komme inn i budrunden før prisene har skutt i været.

- Det er lite boliger, og på alle visningene jeg har vært på har jeg ikke komme til på budrunden for at prisen er for høy i forhold til taksten på huset, sier Horne.

Nattesøvn
Ifølge Hålogaland avis har gjennomgangsmelodien i Harstad vært at ni av ti hus har blitt solgt fra 300.000 til 500.000 over takst. Dette har også Horne dokumentert overfor Statens Vegvesen.

- Jeg klarer ikke å komme med høyere bud, da jeg ikke har noe mer å rutte med enn taksten fra vegvesenet.

Når arbeidet med tunnelen starter opp, må Horne være ute av huset som han har renovert siden kjøpet i 2003. Han har enda noen måneder på seg, men kommer til å savne å bo nært byen.

- Jeg har ikke noe imot å flytte på meg, men trives i byen. Vi har prøvd å få til ei løsning i ett år nå, uten resultater.

Han har opplevd husvisninger der hele 70 personer har møtt opp.

- Dette går utover nattesøvnen min. Jeg vet ikke hvordan framtida mi ser ut.

Ikke dyrere
Horne er i en fortvilt situasjon der han kan ende opp uten husvær til han og sønnen Thomas (3). Framtida er derfor svært usikker for harstadmannen.

- Jeg vil ha rom til å være med på budrunder. Det er alt jeg ber om, sier han.

Prosjektleder Hans Arne Haugland i Statens Vegvesen mener på sin side at de har gitt Horne et realistisk tilbud basert på gjenskaffelsesvedi for tilsvarende bolig med samme størrelse og standard. Haugland forklarer at vegvesenet ikke kan betale ut penger for at huseieren skal kunne kjøpe en vesentlig dyrere eiendom.

- Han skal få i erstatning det han behøver for å skaffe seg en tilsvarende eiendom. om grunneiere ønsker å kjøpe seg noe vesentlig mye større og bedre eiendom, må han i prinsippet selv stå for den overskytende summen, sier Haugland.

Ventetid
Prosjektledere oppfordrer samtidig at dersom Horne sitter på informasjon om markedsprisene som vegvesenet ikke kjenner til, må han mer enn gjerne opplyse dem om det.

- Vi vil da vurdere saken på nytt, men må behandle alle grunneiere etter de samme prinsipper.

Det er enda mange måneder til vegvesenet setter igang med arbeidet med tunnelen.

På spørsmål om hva som skjer om partene ikke kommer til enighet, svarer Tommy Horne at han vil gå til rettslige skritt.

- Jeg har hatt advokat på dette i flere uker nå, så det kan ende i retten, sier Horne til Nordlys.

VIDEO: Tommy mister huset

HTML EMBED


Les flere saker i Nordlys