*Nettavisen* Nyheter.

Staten tar styringen med terrortiltak

Foto: Kvale, Jens O. (SCANPIX)

Regjeringen vil unngå en ny Grubbegata-tabbe og overtar styringen av byggingen av det nye beredskapssenteret på Alnabru.

Miljøverndepartementet skriver i et brev til Oslo kommune at de tar over den myndigheten som Oslo kommune normalt har i planprosesser i hovedstaden. Dermed prøver staten å hindre at kommunal uenighet forkludrer byggingen av beredskapssenteret, skriver Dagsavisen.

Regjeringen vil unngå en gjentakelse av den tidkrevende skandaleprosessen som gjorde at Grubbegata, som går forbi regjeringskvartalet, fortsatt ikke var stengt da Anders Behring Breivik kjørte uhindret helt fram til Høyblokka med bombebilen sin 22. juli 2011. Grubbegata skulle egentlig vært stengt lenge før terroraksjonen i regjeringskvartalet.

Etter det Dagsavisen er kjent med, har det knapt skjedd tidligere at staten overkjører lokalpolitikerne i planprosesser i Oslo kommune. Men også ved planleggingen av det nye regjeringskvartalet er kommunen holdt utenfor. Både beredskapssenteret og arbeidene i regjeringskvartalet er av så spesiell karakter at byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H), ikke motsetter seg statlig styring.

– Stortinget har lagt arealmyndigheten til norske kommuner, men jeg mener det er akseptabelt at regjeringen bruker lovens mulighet til planarbeid i disse tilfellene hvor det er snakk om samfunnskritiske og sensitive formål, sier Fredriksen.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) understreker at det nye beredskapssenteret skal hurtig på plass. Hun peker på at en kommunal planprosess antas å kunne ta tre til fem år, mens en statlig prosess trolig tar ett til halvannet år og gir staten selv styringen over framdrift og resultat. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.