*Nettavisen* Nyheter.

Staten vant sak om tillegg for utenlandske arbeidere

Oslo (NTB): Lagmannsretten har avgjort at norske myndigheter kan kreve at utenlandske arbeidsgivere betaler sine ansatte tillegg for reise, kost og losji ved arbeid ved ni norske verft.

Dermed gir Borgarting lagmannsrett staten - ved Tariffnemnda - medhold i den prinsipielt viktige saken om allmenngjøring av avtaler. Samme avgjørelse gjelder arbeidstiden. LO og Fellesforbundet har gått inn som partshjelp for staten i saken.

- Dette er en viktig dom for allmenngjøringsordningen og for den norske modellen for lønnsdannelse, sier LO-leder Roar Flåthen.

Ifølge Frifagbevegelse.no heter det blant annet følgende i dommen: «Dersom arbeidstakere selv må dekke utgifter til reise, kost og losji, undergraves den allmenngjorte minstelønnen. Det øker også vesentlig forskjellene mellom utsendte arbeidstakere og gjennomsnittslønnen til norske arbeidstakere, noe som setter norske arbeidstakeres lønn under press.»

Motparten, de ni verftene som gikk til sak med støtte fra NHO, varsler at dommen kan bli anket.

- Når det gjelder utenbystillegget, er det påfallende at lagmannsretten mener dette verner utsendte arbeidstakere, gitt at utsendte arbeidstakere er blitt omtrent helt borte og er blitt erstattet av arbeidsinnvandring, sier avdelingsdirektør Nina Melsom i NHO. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.