RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staten vil kjøpe dyre DnB-aksjer (Ny)

Sist oppdatert:
Finansdepartementet gir konsesjon til DnB NOR-fusjonen. Samtidig bekrefter næringsminister Ansgar Gabrielsen at staten vil kjøpe DnB-aksjer i markedet, og ikke benytte en gunstig emisjonsavtale
Oppdatert med flere momenter.

Les også:
Kommentar: Julenissen Ansgar Gabrielsen
Spetalen enig med iMarkedet

Finansdepartementet har i dag gitt de nødvendige tillatelser til fusjonen mellom DnB og Gjensidige NOR.

Samtidig har Næringsdepartementet sendt ut en melding der de bekrefter at de vil kjøpe DnB-aksjer fritt i markedet. Staten vil altså ikke benytte muligheten til en rettet emisjon.

- Vi ønsker å øke den statlige eierandelen i det fusjonerte DnB NOR gjennom kjøp av aksjer i markedet. Dette betyr at staten ikke vil benytte seg av retten til å tegne aksjer i en rettet emisjon, og jeg har følgelig instruert Statens Bankinvesteringsfond om ikke å benytte denne retten, uttaler nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen.

- Dette betyr at vi tar på alvor retningslinjene for godt eierskap om likebehandling av aksjonærene. Gjennom å følge gode eierstyringsprinsipper ønsker vi å bidra positivt til verdivurdering av alle børsnoterte statlige aksjer, sier han.

Fusjonen vil vanne staten ut fra snaut 50 prosent i DnB til 28,1 prosent i den fusjonerte banken. Staten vil ha 34 prosent, og da fusjonen ble vedtatt ble Statens banksikringsfond gitt rett til å tegne seg i en emisjon for å nå dette. Kursen ble satt til markedskurs den gang, med et tillegg, noe som blir 35,53 kroner.

I går sluttet aksjen på 41,40 kroner. Alt tyder på at bekreftelsen om at staten vil kjøpe aksjer for drøyt 3 milliarder kroner i markedet vil presse kursen ytterligere opp.

iMarkedet kommenterte i går at dette innebærer en gigantisk gavepakke fra staten til øvrige DnB Nor-aksjonærer, og blant andre Øystein Stray Spetalen påpeker det samme i Dagens Næringsliv i dag.

Finansdepartementets momenter

I begrunnelsen fra Finansdepartementet for å godkjenne søknaden heter det at man særlig har vurdert hensynet til soliditet, tilsynsmessige forhold, finansiell stabilitet og konkurranse.

- Etter departementets syn er verken hensynet til soliditet, tilsynsmessige forhold eller finansiell stabilitet til hinder for at konsesjon gis. Tvert i mot vil institusjonenes soliditet styrkes som følge av fusjonen. Dette er i samsvar med vurderingene til Kredittilsynet og Norges Bank, heter det.

Finansdepartementet har satt enkelte vilkår for å gi konsesjon. Disse vilkårene står ikke i motstrid med Konkurransetilsynets vedtak, men på enkelte punkter går Finansdepartementets vilkår noe lenger.

Finansdepartementet setter blant annet et vilkår knyttet til den fusjonerte enhetens bruk av merkenavn. I dag benytter DnB en rekke merkenavn ved markeds­føring og salg av sine tjenester, som f.eks. navnet "Postbanken". Etter departementets vurdering aktualiserer fusjonen behovet for at kundene på en klar og tydelig måte gjøres oppmerksom på konserntilknytningen til den finansinstitusjonen som leverer de aktuelle tjenestene, heter det.

Finansdepartementet har derfor fastsatt et vilkår om at selskapsnavnet skal fremgå å en klar og tydelig måte i tilknytning til og ved bruk av merkenavn, og at selskapet pålegges å utarbeide en standard for hvordan dette skal skje i praksis. Denne standarden skal godkjennes av Kredittilsynet.

Fusjonssaken nødvendiggjør en nærmere vurdering av om sikringsordningene Forretningsbankenes sikringsfond og Sparebankenes sikringsfond bør slås sammen, mener departementet.

- Den fusjonerte banken vil bli medlem av Sparebankenes sikringsfond, noe som gjør at eksisterende medlemmer i dette fondet etter omstendighetene vil påføres en ekstrakostnad i form av innbetalinger til fondet i mange år fremover som ellers ikke hadde vært nødvendig. Et lovforslag som vil åpne for en sammen­slåing er nå ute på høring, heter det.

- Forslaget er basert på et forslag fra Finansnæringens Hoved­organisasjon og Sparebankforeningen. En proposisjon om dette vil kunne fremmes i løpet av vårsesjonen. Finansdepartementet er videre kjent med at fusjonspartene har henvendt seg til Kredittilsynet for å drøfte en eventuell interimsløsning dersom bankenhetene fusjoneres før spørsmålet om sammen­slåing av banksikringsfondene er avsluttet. Spørsmålet om en slik interimsløsning vil Finansdepartementet komme tilbake til innen utløpet av året. Fusjonen av bankene kan ikke gjennomføres før dette spørsmålet er avklart, skriver departementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere