*Nettavisen* Nyheter.

Statens helsetilsyn har anmeldt moren i Tolga-saken

Henning Klauseie. Foto: Tonje Hovensjø Løkken/Anita Høiby Gotehus

Moren i Tolga-saken er under etterforskning av politiet, siktet for brudd på straffelovens bestemmelser om mishandling i nære relasjoner. En av brødrene har status som fornærmet i saken.

26.03.19 18:24

(Arbeidets Rett): Politiet har startet etterforskning av moren i Tolga-saken på bakgrunn av en anmeldelse fra Statens helsetilsyn.

Det bekrefter politiadvokat Henning Klauseie til Arbeidets Rett (Krever abonnement).

– En person har status som siktet i saken. Anmeldelsen kom som følge av bekymring rundt krenkelser i familieforhold. Det er skjellig grunn til mistanke i saken, sier Klauseie.

Avhør og beslag

Politiadvokaten forteller videre at det er gjennomført en rekke avhør og undersøkelser i saken.

– Det er gjort en god del beslag, blant annet av dataenheter og telefoner, sier Klauseie.

Om det blir tatt ut tiltale mot moren er ennå for tidlig å si, men Klauseie forsikrer at saken har prioritet hos politiet.

– Vi tar sikte på å ferdigbehandle saken relativt raskt. Det er en sak med stor betydning for de involverte.

Les mer: Tolga-brødrene vurderer erstatningskrav

Politiaksjon

Arbeidets Rett er kjent med at det på bakgrunn av anmeldelsen fra Statens helsetilsyn ble gjennomført en koordinert politiaksjon mot familiens hjem.

– Aksjonen involverte flere tjenestemenn fra Nord-Østerdal, med bistand fra politiet på Røros. Det er gjennomført parallelle avhør, sier Klauseie til Arbeidets Rett.

Etter at Arbeidets Rett snakket med politiadvokaten tirsdag ettermiddag, sendte Innlandet politidistrikt ut en pressemelding i sakens anledning.

– Politiet har av hensyn til etterforskningen ikke kunnet orientere media om dette på et tidligere tidspunkt. Nord-Østerdal tingrett besluttet ransaking for å sikre bevis, samt at det var skjellig grunn til mistanke for at en straffbar handling hadde funnet sted. Den etterforskning som er foretatt har styrket mistanken som forelå ved rettens behandling, skriver politiet i pressemeldingen.

– Opplever at fornærmede snakker troverdig

Det er den ene broren i den såkalte Tolga-saken som er fornærmet i saken. Bistandsadvokat, Helge Hartz, sier til Arbeidets Rett at det har blitt gjennomført to avhør av hans klient som har gitt forklaring i saken om forskjellige episoder.

– Jeg vil ikke gå nærmere inn på dette nå som saken er under etterforskning, sier Hartz.

Bistandsadvokaten opplyser at fornærmede ikke lenger bor hjemme.

– Jeg har jevnlig kontakt med min klient og snakket med han senest i dag. Han har det etter forholdene fint, forklarer han.

– Tror du det kommer en påtale i saken?

– Jeg skal ikke gjøre politiets jobb, men slik jeg opplever fornærmede i saken, så forteller han troverdig om forhold som har skjedd. Så er det opp til politiet å vurdere om det kommer en påtale, sier Hertz.

Etter Tolga-saken ble kjent allerede i fjor har det vært utallige medieoppslag og stort trykk rundt familien. Hartz sier at fornærmede nå ønsker ro rundt saken.

– Han er informert om at dette har nådd pressen og ønsker ikke å uttale seg, sier Hertz.

Les mer: Tolga-saken: Kommunen har feilaktig mottatt 7 millioner kroner

– Erkjenner ikke straffskyld

Arbeidets Rett har også vært i kontakt med morens oppnevnte forsvarer, Ada Cathrine Høst Mytting, som mener det er for tidlig å ha noen synspunkter i saken.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Det er alt for tidlig å ta stilling i saken, da jeg ikke har fått sett alt innhold og dokumenter, sier Høst Mytting.

Les flere saker hos Arbeidets Rett her.

Les mer: Fylkesmannen snur om fri rettshjelp til Tolga-brødre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.