Gå til sidens hovedinnhold

Statistisk sentralbyrå som demokratisk problem

Samfunnsdebattant Kjetil Rolness driver en slags enmannskrig mot Statistisk sentralbyrå (SSB). Det gjør han så bra at byrået snart må få krisehjelp.

Kritikken fra Rolness går i korthet ut på at SSB gir oss for positive tall om sysselsetting blant innvandrere.

For å komme med i tallene for "sysselsatte" er det nemlig nok å jobbe en time i uka. Tallene skjuler hvor mange som jobber heltid, eller hvor mye de jobber.

Og verre: Når en samfunnsdebattant som Rolness forsøker å få disse tallene, får han dem ikke, selv om de ligger implisitt i SSBs materiale. Da må han betale, eller regne selv. Slik fant han for eksempel ut at bare 9,5 prosent av somaliske kvinner i Norge er heltidsansatte.

Men når han regner selv, får han vite at det er "galt". Men ikke hva som er galt eller hvordan det er galt.

Rolness startet sin lille krig med en kronikk i Aftenposten 15. august og en oppfølger 22. august - der han passe frekt spurte om seksjonsjefer i SSB kan regne?

SSB svarte for seg 17. august og uka etter, eller det vil si - de redegjorde generelt for hvordan de jobbet.

Her kom også Nettavisen inn i en liten birolle. En av våre samfunnsbloggere, Kjell-Magne Rystad, hadde gått gjennom tallene og SSBs svar, og hevdet at enten kan ikke SSB regne, eller så er byrået uredelig.

Men det gadd ikke SSB å svare på engang. De viste bare til et svar i Aftenposten, som ikke svarte på verken Rolness' eller Rystads påstander.

Og i går fulgte altså Rolness opp med en slags oppsummerende kronikk i VG, med tittel: Kan vi stole på Statistisk sentralbyrå?

Nei, det kan vi kanskje ikke. Og den tvilen er det SSB selv som har skapt.

Eller som Odd Busmundrud, pensjonert forsker, skriver i en replikk til "enmannskrigen" i Aftenposten:

"Jeg har litt problemer med å forstå hvorfor SSB mener at Rolness regner feil, men jeg er jo bare en skarve fysiker som har jobbet med tall i litt over 50 år, så SSBs argumentasjon i deres innlegg ligger nok litt for høyt for meg."

For å si det slik:

Vi er mange som i likhet med Busmundsrud har problemer med å forstå hva Statistisk Sentralbyrå egentlig holder på med.

For egen del har jeg med stigende forundring sett byråets arroganse og manglende vilje til å svare for seg. Har de ikke lært noe av bråket rundt forsker Erling Holmøy og Siv Jensen og Finansdepartementet og SSB-direktørens dramatiske avgang sist vinter?

Skjønner de ikke at SSB er et redskap for det norske samfunnet, og at jobben deres er å gi svar på de spørsmål samfunnet ber om?

Les også

Her tilter det for Christine Meyers advokat Dag Steinfeld

Så kan selvsagt SSB innvende at verken Kjetil Rolness eller Nettavisen er "samfunnet". Men så arrogante tror jeg ikke de har råd til å være. Da blir byrået et demokratisk problem.

Hovedsaken er nemlig:

Vi lever i en tid der mange på ytterste høyre i norsk politikk, men også mange vanlige folk, hevder eller har mistanke om at offentlige institusjoner bevisst fører befolkningen bak lyset for å forsvare innvandringen.

Mange medier tar nå dette på alvor, og har innsett at vi vil ikke ha "svenske tilstander" i Norge. At oppgaven tvert om er å gi et mest mulig usminket bilde av situasjonen - også fakta som kan være ubehagelige.

Derfor trenger Rolness støtte i sin hittil nokså ensomme kamp mot vindmøllene.

Jeg avslutter dagens lille rant med å gi ordet til Kjetil Rolness selv:

"Jeg stemmer ikke Frp. Men jeg stemmer for at vi må ha alle relevante fakta på bordet i innvandrings- og integreringsdebatten. Arbeid er nøkkelen til å delta i samfunnet og være selvhjulpet. Da må vi vite i hvilken grad innvandrere kommer i arbeid. Dessverre er SSBs sysselsettingstall nesten ubrukelige for formålet."

Kommentarer til denne saken