Det er en reell risiko for rasjonering av gass i Tyskland, og det er ikke sikkert de vil eksportere strøm til Norge til vinteren, frykter Statkraft-sjefen.

– Det er økt risiko for at det kan bli problemer med å få importert nok strøm til Norge hvis det skulle bli tørt resten av året, sier konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen til Aftenposten.

Kritikken hagler mot strømeksporten - slik svarer Statkraft

Faren for gassrasjonering i Tyskland er reell, fremholder han.

– Vi tar hensyn til det når vi kjører våre kraftverk.

Dette kommer bare noen dager etter at energiministeren uttalte at han er bekymret for høy krafteksport, og at det kan bli strømrasjonering til vinteren fordi vannmagasinene kan gå tomme.

Les: Bekymret energiminister med tordentale: – Forventer at kraftprodusentene kan garantere at de har fulgt opp samfunnsansvaret

Til tross for faren for vannmangel til vinteren, har norsk eksport av strøm gått for fullt. Til tross for at Statnett har hevet farenivået for strømrasjonering til gult nivå for hele Sør-Norge, har eksporten fortsatt. Og det er nettopp tyskerne som kjøper norsk strøm.

Les også: Full eksport tross vannmangel: Nå har Statnett slått alarm

Men til tross for historisk lavt nivå i vannmagasinene, mener Statkraft at det er en dårlig ide med krav om minstefylling i norske vannmagasiner er Rynning-Tønnesen skeptisk til.

– Hvis vi må fylle opp våre magasiner med mer enn vi mener vi bør, vil de renne over om det blir en våt høst. Da vil vi miste mye vann, sier han.

Ekstreme kontraster i strøm-Norge: – Prisen skal kraftig opp

I stedet ønsker han at Norges vassdrags- og energidirektorat har tettere oppfølging med kraftprodusentene.

Han sier at årsaken til at det er høye strømpriser nå midt på sommeren, er at hele Europa fyller opp sine lagre.

– Alle holder nå igjen på energien sin for å ha nok til vinteren.