Dette ble kunngjort i et brev til Pentagon mandag denne uken, melder CNN.

«Målet med denne evalueringen er å fastslå i hvilken grad Forsvarsdepartementet har iverksatt tiltak når det gjelder uforklarlig luftfenomen (UAP),» lyder brevet som er adressert til ledelsen i Pentagon.

Amerikanske myndigheter omtaler bevisst UFO-fenomener som uforklarlig luftfenomen (Unidentified Aerial Phenomena/UAP).

«Vi vil kunne revidere målet underveis i evalueringen, og vi vil vurdere forslag fra ledelsen om ytterligere eller reviderte mål,» lyder brevet.

Les også: UFO-video sirkulerer på nett - nå bekrefter Pentagon at videoen er ekte

Bekreftet UFO-video

Granskningen skjer bare en kort måned etter at Pentagon bekreftet og verifiserte autentisiteten til flere bilder og videoer som angivelig viser såkalte UAP-er.

Den ene videoen ble filmet av personell fra den amerikanske marinen i 2019, og viser et triangelformet objekt som blinker og beveger seg gjennom nattehimmelen.

En annen video, som også er filmet av amerikansk marinepersonell, viser tre objekter som tilsynelatende flyr i luften, som er formet som en kule, en eikenøtt og et metallisk luftskip, skriver CNN.

- Som tidligere uttalt, for å sikre den operative tryggheten og for å unngå å avsløre informasjon som kan være nyttig for potensielle motstandere, vil Forsvarsdepartementet ikke offentlig drøfte detaljer av observasjoner eller undersøkelser av innrapportert inntrengere på våre treningsområder eller angitt luftrom, inkludert inntrengere som i utgangspunktet omtales som UAP, uttalte Pentagons pressetalsperson Sue Gough til CNN den gang.

Les også: Fikk sneket inn klausul om UFO-er før Trump signerte krise-pakken

Offentliggjør UFO-rapport i juni

Neste måned skal en rekke amerikanske etterretningsetater overlevere en offentlig rapport om såkalte UAP-er til Den amerikanske kongressen. En godt informert kilde opplyser til CNN at det i tiden framover vil bli opprettet flere undersøkelser om hvordan disse observasjonene er blitt håndtert de siste årene.

I 2017 publiserte anerkjente The New York Times en artikkelserie om UFO-er som ble sitert og omtalt i hele verden. Storavisen kunne blant annet avdekke at det amerikanske forsvaret satt på flere videoer, filmet av militære jagerflypiloter, som viste uforklarlige luftfenomener.

Les også: Trump om UFO-video: – Det er faen meg litt av en video

Men det mest oppsiktsvekkende med artikkelserien var imidlertid at amerikanske myndigheter inntil nylig hadde hatt en egen hemmelig enhet som gransket observasjoner av uforklarlige luftfenomener. Enheten ble imidlertid lagt ned i 2012, men allerede i august i fjor ble det opprettet en ny innsatsstyrke som skal fortsette Pentagons granskning av uforklarlige luftfenomener.

Avdekke, analyser og katalogisere

Spesialenhetens oppdrag er å avdekke, analyser og katalogisere UAP-er som potensielt kan utgjøre en sikkerhetstrussel mot USA.

Pentagon vektla den gang at innfallsvinkelen ikke var «små grønne menn», men at de var mer bekymret for jordiske rivaler.

I april i fjor offentliggjorde Pentagon tre videofilmer som viser såkalte UAP-er. Videoene, som ble filmet av jagerpiloter, viser hendelser som allerede var omtalt i artikkelserien til The New York Times.

Les også: Piloten snakker ut etter 15 år: Filmet UFO-videoen som endte på forsiden av New York Times

Ingen norske UFO-er

Det norske forsvaret har tidligere opplyst til Nettavisen at de ikke er kjent med noen tilfeller der norske jagerpiloter har observert såkalte UFO-er.

- Forsvaret har ingen spesielle rapporteringsrutiner for observasjoner av UFO. Jeg har konferert med erfarne piloter som ikke har vært borti observasjoner av UFO-er i sin operativ tjenesteperiode, har talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant Ivar Moen, tidligere uttalt til Nettavisen.