*Nettavisen* Nyheter.

Statlige gullpensjoner

Flere toppsjefer i statlige selskaper har gullkantede pensjoner i sine avtaler. Så gullkantede at Carl I. Hagen nå vil presse regjeringen til å avvikle avtalene. Man kan altså ikke stole på staten som avtalepart.

Ifølge Dagsavisen har en rekke statlige toppsjefer lukrative pensjonsavtaler som vil koste skattebetalerne titalls millioner kroner tilsammen:

  • Konsernsjef Kaare Frydenberg i Posten får 66 prosent av sin lønn på 2,2 millioner kroner når han går av.
  • Adm.dir. Kjell Pedersen i Petoro AS tjener like mye, også han får 66 prosent.
  • NRK-sjef John G. Bernander tjener 2,1 mill., og får 70 prosent% av lønnen i pensjon.
  • Konsernsjef Einar Enger i NSB tjener 1,9 mill. og får 66 prosent.
  • Konsernsjef Bård Mikkelsen, Statkraft, tjener 2,2 mill. - og er sikret 66 prosent i pensjon.

Felles for alle disse er at de kommer fra privat sektor, og at de har takket ja til tilbud om viktige stillinger. Felles er trolig også at de har regnet med at arbeidsgiveren - staten - ville holde det som ble lovet ved ansettelsen.

Et rimelig ønske, vil mange mene, men ikke flertallet på Stortinget.

Carl I. Hagen fikk i går med seg kontroll- og konstitusjonskomiteen til å be næringsminster Børge Brende gripe inn overfor disse statsselskapene. Årsaken er at man innførte nye regler i sommer, som sier at man ikke vil betale mer enn 66 prosent i pensjon av lønninger på maksimalt 12 G (705.000 kroner).

Fra før er toppene i helseregionene presset til å gi avkall på sine betingelser, og nå skal altså topplederne i statsselskapene følge etter.

Vi har sans for at staten strammer inn i regelverket, men har null sans for å tvinge igjennom sitt syn med tilbakevirkende kraft. Det er rett og slett urimelig for de privatpersonene det gjelder, som ble fristet til å bytte jobb blant annet på grunn av lønn og andre betingelser.

Til gjengjeld skal vi gi Carl I. Hagen og resten av Stortinget et enkelt forslag: Rydd opp i egne rekker og sørg for at ministre og stortingspolitikere avvikler det som er landets beste pensjonsordninger for seg selv.

Det er dumt å kaste stein når man sitter i glasshus.

Hva mener du? Er det riktig for staten å tvinge lederne til å godta nye lønnsvilkår? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.