*Nettavisen* Nyheter.

Statnett advarte flere ganger

Flere ganger de siste årene har Statnett advart mot en gryende kraftkrise i Midt-Norge. Å bedre strømnettet vil bare flytte problemet, bare gasskraft vil bedre situasjonen.

19.05.08 00:15

(Oppdatert med mer informasjon)Kraftunderskuddet i Midt-Norge er beregnet av Statnett til ca. 9 TWh i 2010, rundt tre ganger forbruket av elektrisk kraft i Trondheim i løpet av ett år. Allerede i 2008 vil Midt-Norge trolig trenge mer strøm enn det kan leveres. Uten økt produksjon kan det få dramatiske følger. Konsekvensene kunne bli økte priser og mulig rasjonering.Flere ganger har Statnett gått ut og advart om at situasjonen er alvorlig.- Vi har lenge advart mot at dagens kraftsystem ikke kan betjene behovet for kraft i Midt-Norge om få år, sier konsernsjef i Statnett, Odd Håkon Hoelsæter i en melding.Statnett er hverken en kommersiell aktør, og har heller ikke noe ansvar for kraftutbygging i seg selv.- Statnett har ikke ansvar for kraftutbygging, men for å informere om kraftsituasjonen. Derfor har vi også de siste årene påpekt at det er et stort behov for mer produksjon av kraft i Midt-Norge, sier konsernsjefen og viser til fire konkrete tilfeller hvor de har advart om viktigheten av mer produksjonskapasitet for å sikre kraftbalansen:
I Statnetts nettutviklingsplan fra juni 2003 framheves særlig forbruksøkningen i Midt-Norge og utfordringen dette har for utviklingen av det sentrale overføringsnettet.Vinteren 2004 gjennomførte Statnett et grundig analysearbeid for å vurdere forsyningssituasjonen i Midt-Norge, som konkluderte med at det er behov for omfattende ny produksjonskapasitet.I nyhetsmelding i januar 2004 understrekte Statnett behovet for ny kraftproduksjon i Midt-Norge, noe som ble gjentatt i deres nettutviklingsplan i juni 2004.Sommeren 2004 hadde Statnett møte med Olje- og Energidepartementet om kraftsituasjonen.

- Vi har vært tydelige på at kraftbalansen er et område som bør ha overordnet prioritet de kommende årene, og har etterlyst klarere rammebetingelser for ny kraftproduksjon. Fra vår side har vi gitt forslag til ulike løsninger til hvordan gapet mellom forbruk og prosuksjon kan tettes igjen, sier Hoelsæter i meldingen og viser til at de har vurder tog


anbefalt ulike alternativer for å møte det økende kraftunderskuddet i Midt-Norge.- Skal man nå klare å øke kraftproduksjonen tilstrekkelig på så kort tid, er gasskraftutbygging i dag det beste alternativet som for å avverge forsyningskrisen, mener han.Samtidig som de anbefaler gasskraft, mener de at det krisen ikke løses ved å bygge flere kraftledninger. De flyttes bare problemet.- Vår klare anbefaling har derfor vært at kraftproduksjonen i Midt-Norge bør økes i årene som kommer for å styrke forsyningssikkerheten, sier Hoelsæter.Til Adresseavisen sier konsernsjefen at Statnett ikke lenger kan garantere for kraftsituasjonen i landsdelen om fire-fem år.- Da vil det være svært lite som skal til for at det oppstår feil. Hele systemet kan klappe sammen i korte perioder, sier Hoelsæter til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag