*Nettavisen* Nyheter.

Statoil: - Vi kjører på for fullt

Foto: Jensen, Oddvar Walle (Scanpix)

Statoil slipper å stenge ned produksjonen i frykt for at alle arbeiderne forsvinner.

09.07.12 11:37

Fra midnatt er det fare for full lockout i oljesektoren, og rundt 6500 oljearbeidere vil bli utestengt fra sine jobber.

Fredag ettermiddag innkalte arbeidsministeren partene, og det var på forhånd ventet at Hanne Bjurstrøm ville gripe inn med tvungen lønnsnemnd. På møtet med partene gjorde hun derimot ikke det, men ba de gjenoppta forhandlingene.

- Pensjonsvinnere

Forhandlingene handler om uenigheter om pensjon, men helgens forhandlinger har ikke ført fram.

- Ansatte i oljeselskapene har en gjennomsnittsinntekt på en million kroner og en pensjonsalder på 65 år. Dette gjør dem allerede til Norges pensjonsvinnere. Likevel velger de å bruke makt for å få enda bedre vilkår, sa forhandlingsleder Jan Hodneland til NTB etter det nye bruddet søndag morgen.

Les også: Oljestreiken fortsetter

Har godt med tid

Årsaken til at Bjurstrøm ikke valgte å slå til med tvungen lønnsnemnd allerede før helgen, er trolig at det ikke var nødvendig å bruke dette middelet allerede da, men at partene fortsatt har greit med tid på seg før konflikten skaper store problemer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Jørgen Bratland (Statoil)

Statoil informasjonssjef Bård Glad Pedersen sier til NA24 at produksjonen foregår i normal fart fram til en lockout trår i kraft.

- Å stenge produksjonen tar fra én til fire dager på de enkelte feltene, men vi må ikke starte denne prosessen slik at den er ferdig til arbeiderne forlater jobbene. Det er aktører på jobb som har avtaler om nedstengning i tilfelle arbeidskonflikter, sier Glad Pedersen.

Det betyr at Statoil ikke trenger å være proaktive, og at en tvungen lønnsnemnd kan komme i tolvte time uten at det påvirker produksjonen.

Tar tid å starte opp igjen

Konsekvensen av en lockout er ifølge Statoil for dem et inntektsbortfall på 520 millioner kroner om dagen.

Om produksjonen først blir stengt, blir konsekvensene derimot mer vidtrekkende når produksjonen først tas opp igjen.

- Det vil være variasjoner. Det er flere felt som er stengt som en konsekvens av streiken allerede. De feltene vil ta én til to dager å få opp igjen, men normal produksjon vil en ikke ha før i løpet av en uke, sier informasjonssjefen.

- Håper på en rask avklaring

Administrativt jobber nå Statoil med planen for å stenge ned feltene, men de håper det arbeidet vil være unødvendig.

- Vi kan ikke spekulere i hva som skjer. Men en arbeidskonflikt er ikke en ønsket situasjon. Det har vært en streik i to uker nå, som har gitt et inntektsbortfall på 200 millioner kroner daglig, så vi håper det blir en rask avklaring, avslutter informasjonssjefen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.