RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil blar opp 12 mrd

Sist oppdatert:
Statoil kjøper oljeselskap på andre siden av Atlanteren.
Av:Henning Aarset

Statoil kjøper North American Oil Sands Corporation (NAOSC) for 20 kanadiske dollar per aksje. Verdien av transaksjonen er på om lag 2,2 milliarder kanadiske dollar, tilsvarende 2 milliarder amerikanske dollar. Det er hele 12 milliarder kroner.

- Oppkjøpet er strategisk viktig, det støtter opp under vår globale vekststrategi og øker Statoils langsiktige reservegrunnlag, sier konsernsjef i Statoil, Helge Lund i en pressemelding.

Utvinnbare reserver i oljesandlisensene som Statoil nå overtar, antas å være på om lag 2,2 milliarder fat olje. Statoil mener at ved å ta i bruk selskapets brede teknologiske erfaring utviklet gjennom 30 år på norsk sokkel er det muligheter for å kunne øke de utvinnbare reservene ytterligere.

Satser på oljesand

Informasjonssjef Rannveig S. Stangeland i Statoil sier til NA24 at selskapet vil bruke sin erfaring på tungoljeprodukter i Venezuela i det nye prosjektet. Hun viser også til at Canada er et viktig vekstområde.

- Vi skal bidra aktivt med vår teknologibase i den nye porteføljen vi kjøper, sier Stangeland til NA24.

Utvinnbare reserver i oljelisensene som Statoil nå overtar, antas å være på om lag 2,2 milliarder fat olje. Statoil mener at ved å ta i bruk selskapets brede teknologiske erfaring utviklet gjennom 30 år på norsk sokkel er det muligheter for å kunne øke de utvinnbare reservene ytterligere.

- Med dette blir vi operatør og rettighetshaver for store, utvinnbare ressurser som vil bidra positivt til vår produksjon etter 2010. I tillegg utvikler vi vår globale tungoljeportefølje og styrker vår markedsposisjon i Nord-Amerika, sier Lund.

Venter på grønt lys

Avtalen er avhengig av myndighetsgodkjennelse og andre vanlige betingelser i de offisielle tilbudsdokumentene. Fullstendige opplysninger om tilbudet vil inngå i overtakelsestilbudet og tilknyttede dokumenter som blir oversendt kredittmyndighetene og sendes NAOSCs aksjonærer innen 15. mai 2007.

Endelig ikrafttreden av avtalen forventes å skje innen utgangen av andre kvartal 2007.

NAOSC ble grunnlagt i 2001 og er lokalisert i Calgary. Selskapet er operatør for oljesandlisenser i et 1.110 kvadratkilometer stort område i regionen Athabasca, nordøst for byen Edmonton i delstaten Alberta.

Produksjon av ukonvensjonell olje er i ferd med å bli en stadig viktigere del av verdens totale oljeproduksjon. Oljesand og oljeskifer er langt større oljekilder en mer konvensjonelle oljekilder. Kostnadene ved å fremstille olje fra sand og skifer er imidlertid forholdsvis høye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere