RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil deles i to

Sist oppdatert:
Vil skille ut bensinstasjonene i et eget børsnotert selskap.

Styret i Statoil har enstemmig besluttet å vurdere en ny eierstruktur for selskapets energi- og detaljhandelsvirksomhet, fremgår det av en pressemelding onsdag.

Børsnotering antas å være den mest sannsynlige løsningen og vil tidligst kunne skje i fjerde kvartal i år.

Utviklingsmuligheter
Beslutningen er et resultat av en gjennomgang av utviklingsmuligheter for Statoils energi- og detaljhandelsvirksomhet (Energy and Retail - E&R), som omfatter bensinstasjoner i åtte land, smøreolje og salg av drivstoff til fly og skip.

- Energi- og detaljhandelsvirksomheten har de siste årene utviklet seg betydelig og har i dag en sterk posisjon i sine markeder. Fremover tror vi dette områdets vekst og videre utvikling best ivaretas som selvstendig selskap med direkte adgang til kapitalmarkedene, sier konsernsjef i Statoil, Helge Lund.

- Ny eierstruktur vil være med på å styrke virksomheten ytterligere til beste for både kunder og ansatte, sier Jon Arnt Jacobsen, konserndirektør for forretningsområdet Foredling og markedsføring.

- Energi og detaljhandelsvirksomheten har andre drivkrefter for verdiskapning enn det vi ser innenfor vår øvrige virksomhet. I tillegg utvikler virksomhetene seg orskjellig geografisk. Vi mener derfor tiden nå er inne til å gi E&R en mer uavhengig rolle, sier Jacobsen.

Dersom en børsintroduksjon blir løsningen, vil Statoil ved introduksjonen ha en betydelig eierandel. Størrelsen og tidshorisonten for Statoils videre eierskap vil tilpasses det nye selskapets utviklingsbehov. Statoil vil etablere en eier- og kapitalstruktur for det nye selskapet som synliggjør verdiene i virksomheten, gir økt operasjonell frihet og gir et solid grunnlag for langsiktig vekst og utvikling.

I det videre arbeidet vil Statoil bygge videre på den kompetanse og samarbeidskultur som er utviklet. En formell konsultasjonsprosess med de ansattes representanter skal gjennomføres før endelig styrebeslutning.

Vil bli en av Norges største konsumaksjer
Et eventuelt børsnotert selskap ledet fra Norge, vil representere en investeringsmulighet innenfor norsk og nordisk detalj- og konsumentvarevirksomhet som i liten grad er representert på Oslo Børs.

E&R opererer mer enn 2 300 stasjoner i åtte land og møter over én million kunder daglig. Virksomheten leverer også smøreolje og drivstoff til luftfart og marine fartøyer. En stor del av merkevareverdien ligger i dråpelogoen og det visuelle designet av stasjonene. Dette vil beholdes av E&R. Statoils energi- og detaljhandelsvirksomhet opererer i dag med en rekke merkevarer og vil gjennom en avtale med Statoil ASA fortsatt ha rett til å benytte Statoil-navnet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere