*Nettavisen* Nyheter.

Statoil-epoken mot slutten?

Statoil-sjef Olav Fjells avgang er helt naturlig. Men det er ubegripelig at styret trengte to møter og en uke på å komme til den åpenbare konklusjonen.

23.09.03 09:20

Ingen store selskaper har vært under sterkere statlig kontroll enn Statoil. Willoch-regjeringen søkte endog å vingeklippe selskapet, og det har krydd av politisk oppnevnte koryfeer i råd og styrer.

Likevel har altså foreløpig ikke en eneste Statoil-sjef gått av i nåde. Det normale er milliard-overskridelser, men nå er altså Iran-korrupsjon føyd til listen over dødssynder.

Det sentrale spørsmålet er hva vi skal med Statoil. Og da tenker vi ikke historisk. Sett bakover er Statoil ett av verdens mest vellykkede instrumenter for å sikre at oljeforekomster kommer hjemlandet til gode.

Men i dag er Statoil en statsdominert aktør i et av verdens skitneste og mest nådeløse markeder; den globale oljeindustrien. Er det en oppgave for den norske stat?

Kontrasten til Norsk Hydro er skrikende. Der har man avlet en intern lederkultur som misunnes av mange. Selv Jens P. Heyerdahl i Orkla beundret Hydro-kulturen, som altså er dannet i et selskap med mye større privat eierandel enn Statoil.

Det er ikke utenkelig at noe mindre statsdominans, og noe større konkurranse med private aksjonærer om makten, gir en maktbalanse og en kontroll som gagner selskapet over tid.

For Olav Fjell var det likevel ingen bønn. Som normalt ved lederavganger var utgangspunktet vanskelig, men likevel klarte han (og styreformannen) å håndtere saken så klønete at de aktivt ødela enhver tillit.

Fjell måtte ut, men styret har ikke akkurat demonstrert handlekraft.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.