RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil får beholde eierandel

Sist oppdatert:
Venezuelas pågående tilstramming av eierskapet til landets oljeproduksjon har blitt noe modifisert.
Les også: Tar mer fra Statoil

Det er nedstrøms (raffinering og salg) Venezuela og president Hugo Chavez nå vil tillate utenlandske selskaper å eie mer enn 50 prosent. Det går frem av en tale oljeminister Rafael Ramirez holdt i Wien i går, melder Reuters som har fått tilgang på en utskrift av talen.

Der slår Ramirez fast at landets statsoljeselskap skal eie minst 51 prosent av oljefeltene i landet, men at de utenlandske oljeselskapene kan være majoritetseiere i raffineringsleddet.

Dette gjelder i hovedsak de fire oppgraderingsprosjektene tilknyttet tungoljebeltet Orinoco, hvor Statoil er inne som eier i Sincor-prosjektet.

- I konkrete termer vil denne utviklingen gi PDVSA rett til å bli majoritetseier i lete og produksjonsaktiviteter, men ikke i nedstrømsdelen (oppgradering) av virksomheten, sa Ramirez.

Dette vil bety at Statoil får beholde sin eierandel på 15 prosent i Sincors oppgraderingsvirksomhet uavkortet. Sincor produserer omkring 180.000 fat pr. dag med syntetisk lettolje basert på 200.000 fat pr. dag med tungolje fra feltet Zuata i Orinoco-beltet.

Totalt produserer de fire anleggene omkring 620.000 syntetisk lettolje pr. dag. Venezuela har strammet til skattenivået for tungoljeprosjektene det siste året fra 16 prosent til 50 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere