RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil får bot Horton-saken - Fjell går fri(Ny2)

Sist oppdatert:
Økokrim har ilagt Statoil et forelegg på 20 millioner kroner i forbindelse med den såkalte Horton-saken. Økokrim har redusert siktelsen, som ikke omfatter avgått konsernsjef Olav Fjell
(Ny2: Kommentarer fra Fjell)

Ifølge en pressemelding fra Statoil har de blitt i lagt forelegget udner reglene i straffelovens paragraf 276c første ledd bokstav b, jf. annet ledd. Denne bestemmelsen retter seg mot såkalt ulovlig påvirkningshandel. Økokrim har frafalt siktelsen om korrupsjon.

Økokrim har gitt Statoil en frist på 30 dager til å ta standpunkt til forelegget.

- Statoils styre vil engasjere forsvarer for å bistå selskapet med å vurdere den videre prosess i saken. Det vil kunne være aktuelt å be om en utsettelse av fristen til å ta standpunkt til forelegget, melder selskapet.

Grunnlaget for forelegget er en konsulentavtale Statoil inngikk med selskapet Horton Investment Ltd., knyttet til forretningsaktivitet i Iran.

Kun Hubbard straffes

Økokrim har videre informert Statoil om at tidligere konserndirektør i Statoil, Richard Hubbard, er forelagt en bot på 200.000 norske kroner på samme grunnlag.

Avgått konsernsjef Olav Fjell og avgått styreformann Leif Terje Løddesøl har ikke fått forelegg.

- Jeg er lettet for min egen del, men jeg er overrasket over at Økokrim har bøtelagt Richard Hubbard og Statoil. Det legger en demper på gleden, sier Fjell til NTB.

Den tidligere Statoil-sjef, som måtte gå på Horton-avtalen, føler seg nå renvasket i korrupsjonsanklagen.

Ikke bevis

Forelegget og grunnlaget for den er langt mindre enn det den opprinnelige siktelsen lød på. Den foreløpige siktelsen gitt i november i fjor omfattet overtredelse av straffelovens bestemmelser om korrupsjon.

- Økokrim har informert Statoil om at de ikke har funnet det bevist at selskapet har betalt bestikkelser til iranske beslutningstakere med det formål å oppnå forretningsmessige fordeler i Iran. Den opprinnelige siktelsen er derfor ikke opprettholdt, melder Statoil.

Paragrafen som Statoil nå er siktet for har aldri tidligere vært brukt. Ulovlig påvirkningshandel innebærer at man gir eller tilbyr en mellommann en utilbørlig fordel for at denne skal påvirke en beslutningstaker, uten at beslutningstakeren mottar noen fordel.

Paragrafen er også trådt i kraft etter at avtalen me Horton ble inngått i juni 2002.

Økokrim har likevel kommet til at bestemmelsen kan anvendes, og mener at Statoil burde ha terminert avtalen umiddelbart etter at den nye straffebestemmelsen trådte i kraft, 4. juli 2003.

Svekker egen sak

Økokrim har informert Statoil om at de har lagt til grunn at den egentlige hensikten med avtalen var at konsulenten skulle påvirke beslutningstakere innen olje- og gassvirksomheten i Iran til fordel for Statoil.

- Økokrim har imidlertid ikke funnet grunnlag for å hevde at det faktisk har funnet sted slik påvirkning, skriver Statoil.

Statoils advokat avviser grunnlaget

Statoils styre mottok den 17. juni 2004 en rapport fra advokat Erik Keiserud som konkluderte med at paragraf 276 c ikke kommer til anvendelse, da det etter den 4. juli 2003 ikke var foretatt handlinger fra Statoil som rammes av denne bestemmelsen.

Keiserud har med sin rapport avsluttet sin oppgave. Statoil har på dette tidspunkt ingen ytterligere kommentarer i sakens anledning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere