RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil får ikke røre pengene sine

(Montasje:Scanpix/234next.com)
Sist oppdatert:
Nigeria holder igjen inntektene til den norske oljekjempen.

Situasjonen for Statoil i Nigeria, ser ut til å bli dyr. Meget dyr.

Det delvis statseide selskapet har gått i krig med mellommannen John Abebe, som hjalp tidligere partner BP og Statoil inn på oljefeltet Agbami i Nigeria.

Statoil som eier i underkant av 20 prosent av feltet, nekter å betale Abebe en andel av inntektene.

Men en regional domstol i Laos har imidlertid slått fast at Abebe har rett på en andel tilsvarende 1,5 prosent av Statoils inntekter, etter at utgiftene er trukket fra.

Pengene holdes igjen
Retten har nedsatt revisorselskapet J.K Randle til å gå igjennom Statoils inntekter i Nigeria. De vil være ferdig med sin gjennomgang den 7. februar neste år.

I mellomtiden skal alle pengene det norske selskapet tjener i oljelandet holdes tilbake.

- Statoil dekker utgifter på vanlig måte i Nigeria og våre inntekter går inn på selskapets konto hos vår bankforbindelse Citibank. Dommen har satt midlertidige begrensninger på vår anledning til å ta disse pengene ut av landet, opplyser informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til NA24.

Det er store inntekter for Statoil, som nå holdes igjen i Nigeria.

Tidligere anslag går ut på Statoil sitter igjen med mellom 10 og 15 dollar per fat etter at investerings- og driftskostnader er trukket fra.

Produksjonen på dette feltet startet opp i 2008 med over 70.000 fat per dag, og med et ventet toppnivå på 250.000 fat per dag. Dermed kan Statoils inntekter være på så mye som 3,75 millioner dollar daglig.

Hver eneste uke kan dette da bli over 157 millioner kroner etter dagens kurs. Frem til rettssaken kommer opp i februar er det dermed snakk om milliardinntekter som nå holdes tilbake.

Anker saken
Men det er ikke bare pengene som holdes igjen som tynger Statoil i Nigeria.

Abebe har anslått sin andel av inntektene fra Agbami-feltet til mellom 1 og 2 milliarder dollar, mens andre anslag er langt mer edruelige.

Les mer: - Statoil skylder meg 6-12 milliarder

I tillegg til dette vil Statoil få solide utgifter knyttet til advokatbistand under saken. Det norske selskapet har nemlig ikke tenkt å gi seg.

- Vi er uenige i kjennelsen og anker den. Vi mener vi har en sterk juridisk sak for å tilbakevise alle krav fra Abebe. Vi har anket saken og mener det ikke finnes grunnlag for noen utbetaling til Abebe, mener Glad Pedersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere