RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil får stryk i utenlandssikkerhet

Foto: Meek, Tore
Statoil-granskninger avdekker kritikkverdige forhold.

Stavanger (NTB): To interne granskninger gir Statoils generelle utenlandssikkerhet stryk.

Statoil legger torsdag fram en rapport om terrorangrepet mot In Amenas. Rapporten er skrevet av eksterne granskere på oppdrag fra Statoils styre. Samtidig foreligger det allerede to separate interne granskninger foretatt av internrevisjonen.

Dagens Næringsliv skriver at disse to granskningene avslører en rekke kritiske anmerkninger til Statoils generelle sikkerhetsarbeid, ikke bare i Algerie, men i en håndfull andre risikoland som er blitt spesielt vurdert.

- Det lå i granskningsmandatet at man også skulle se på sikkerhetssituasjonen mer generelt. Internrevisjonen jobbet med dette parallelt med granskningsgruppens arbeid. Dette er interne revisjonsrapporter, og de blir ikke lagt fram offentlig. Kommunikasjon rundt sikkerhetsrapporter er i seg selv vanskelig, fordi det kan gå ut over sikkerheten, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil.

Ifølge DNs kilder har det likevel blitt lagt fram noen foreløpige konklusjoner på et internt møte, men informasjonen skal raskt ha blitt fjernet fra konsernets intranett.

Statoil har foretatt flere endringer som følge av terrorangrepet i Algerie. Lindbæk sier dette er et arbeid som startet umiddelbart for å lære av hendelsen, men han vil ikke kommentere hvorvidt Statoil har vurdert å trekke seg ut av enkelte land. Han henviser til torsdagens pressekonferanse.

- Det er spørsmål som naturlig kommer opp, sier Lindbæk. (©NTB)

Fakta om terrorangrepet i In Aménas

* 16. januar gikk en gruppe væpnede islamister til angrep på gassanlegget i In Aménas, sørøst i Algerie, der de tok rundt 700 arbeidere som gisler, et hundretall av dem utlendinger.

* Anlegget drives av Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

* 17. januar innledet algeriske styrker en aksjon for å ta tilbake anlegget. Da aksjonen var fullført 19. januar, var 29 av gisseltakerne drept og tre pågrepet.

* 40 ansatte fra en rekke land ble drept under angrepet, inkludert 5 av de 17 Statoil-ansatte som befant seg på anlegget: Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56).

* Angriperne tilhørte en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar og skal ha vært hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali.

* Ansatte i BP har forklart at mellom 20 og 30 algeriere åpenlyst assisterte terroristene under angrepet.

*Torsdag 12. september presenterer Statoil sin interne granskningsrapport om hendelsene. (©NTB)

reportasjeleder.nyhet@

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere