RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil faser inn mer produksjon

Sist oppdatert:
Produksjonen fra Vest-Azeri-plattformen på oljefeltet Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) i den aserbajdsjanske delen av Kaspihavet er i gang
Total produksjon fra Vest-Azeri er estimert til å bli om lag 70.000 fat per dag i løpet av 2006. Oljen sendes i rørledning til landterminalen Sangachal sør for Aserbajdsjans hovedstad Baku, melder Statoil fredag.

BP er operatør for konsortiet Azerbaijan International Operating Company (AIOC), som består av de 10 rettighetshaverne i ACG. Statoil har en andel på 8,56 prosent i ACG.

Vest-Azeri og Øst-Azeri omfatter fase 2 i utbyggingen av ACG. Fase 2 vil utgjøre over 420.000 fat olje per dag når Øst-Azeri-plattformen starter produksjonen neste år.

– Det er flott at vi kan starte produksjonen fra Vest-Azeri fire måneder foran den allerede offensive tidsplanen, sier Statoils prosjektleder for ACG, Andrew Sanderson i en kommentar.

Produksjonen fra Sentral-Azeri, som omfatter Fase 1 i ACG-utbyggingen, begynte i februar 2005. Sentral-Azeri produserte om lag 93.000 fat olje per dag i 2005, og forventes å produsere 230.000 fat per dag gjennomsnittlig i 2006.

Fase 3 inkluderer dypvannsfeltet Gunashli, som skal settes i produksjon i 2008. ACG vil da være ferdig utbygd med sju plattformer. Total produksjon fra ACG blir på mer enn én million fat olje per dag i 2009.

ACG anslås å ha utvinnbare reserver på 5,4 milliarder fat olje ifølge Statoil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere