RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil fikk den første Deltana-blokken(Ny)

Sist oppdatert:
Statoil og konsernsjef Olav Fjell har som ventet blitt tildelt en blokk på Venezuelas enorme gassområdet Plataforma Deltana utenfor østkysten av landet
Nytt: Kommentarer fra Statoil

Statoil er tildelt blokk 4 (Cucuina-1) på Plataforma Deltana utenfor Venezuela, etter at selskapet i desember i fjor la inn et bud på operatørskapet. Statoil bød 32 millioner dollar.

Det var langt mer enn de 5,15 millioner dollar franske TotalFinaElf var villig til å legge på bordet for den samme blokken, og franskmennene lyktes heller ikke med sitt bud på blokk 3 (Lau Lau-3), som er avvist. TFE bød kun 100.000 dollar.

Dermed ligger alt til rette for at Statoil kan vinne også den blokken, men rapportene om Statoil også skal ha budt på denne blokken avvises av informasjonssjef Kai Nielsen i forretningsområdet Internasjonal undersøkelse og produksjon.

- Vi ble tilbudt å by på blokk 3 og 4 i konkurranse, men valgte kun å gå etter blokk 4 som vi mente var den mest interessante, sier Nielsen til iMarkedet i ettermiddag. Han forventer at blokk 3 vil bli lyst ut på nytt.

- Er det aktuelt for Statoil å by på blokken i en ny utskysning?

- Vi pleier ikke å kommentere slikt, men det tror jeg ikke, sier Nielsen.

Det har internasjonalt vært rapporter om at Statoil hadde lagt inn bud også på blokk 3 i desember, og at de ville bli tildelt også denne blokken.

Skal bore tre brønner

Statoil forplikter seg til å bore tre letebrønner, til en beregnet kostnad på 60 millioner dollar, i løpet av de neste fire årene for å definere ressurspotensialet i blokken.

Det påhviler ikke Statoil andre forpliktelser, men det venezuelanske statsoljeselskapet PDVSA har en opsjon på å få 35 prosent av lisensen dersom det gjøres funn.

Ifølge Nielsen bærer Statoil alle letekostnadene alene, og står i utgangspunktet som en eier av lisensen.

Blokken dekker om lag 1435 kvadratkilometer og ligger på et vanndyp på mellom 200 og 800 meter. Deltana-området er ventet å inneholde enorme mengder naturgass, slik tilfellet er på den tilstøtende kontinentalsokkelen til Trinidad.

- Det er aldri boret i lisensen, så vurderingene om gassinnholdet er basert på seismikk og det som er gjort av funn i tilstøtende områder, sier Nielsen.

Mye usikkerhet

Det har vært usikkert når tildelingen ville finne sted på grunn av generalstreiken i Venezuela, som har rammet statsoljeselskapet PDVSA spesielt hardt. Det var opprinnelig planlagt en tildeling rett før jul. Den omstridte venezuelanske president Hugo Chavez, som de streikende ønsker fjernet, lovet for en drøy uke siden at tildeling skulle finne sted denne uken, og har dermed holdt ord.

I tillegg til blokk 3, er det kun Chevron Texaco som er tildelt en av de fem blokkene som er lyst ut. Chevron Texaco har fått blokk 2 på 500 kvadratkilometer for 19 millioner dollar.

BP, som er forhåndskvalifisert for blokk 1, er fortsatt i forhandlinger om prisen og betingelsene. Det samme gjelder ExxonMobil for blokk 5.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere