RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil innfrir(Ny)

Sist oppdatert:
Statoil og konsernsjef Olav Fjell har lagt frem resultater for første kvartal som ligger noe over konsensus når det justeres for nye tapsavsetninger på selskapets riggkontrakter
Korrigerer til at raten i kontraktene ligger over markedsraten, i sjette avsnitt.

Statoils resultat før finanskostnader endte på 13,8 milliarder kroner, mot ventet 13,9, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Resultatet endte 3,6 milliarder etter skatt, mot ventet 3,67 millioner. Omsetningen endte på 66,6 milliarder, mot ventet 64,5 milliarder.

Resultat etter skatt er belastet med agioeffekter på tilsammen minus 1,54 milliarder kroner, og for en gangs skyld ser det ut til at avviket til analytikernes estimater er ganske lite.

I samme periode i fjor fikk Statoil et resultat før finans på 10 milliarder etter en omsetning på 54,9 milliarder. Resultat etter skatt endte på 3 milliarder.

Sterk oljepris i norske kroner, en økning i produksjonen samt en klar forbedring i raffinerings- og markedsføringsdelen er hovedårsaken til det gode resultatet.

Riggtap tåkelegger bedringen

Statoil har tatt 700 millioner i en ny tapsavsetning tilknyttet selskapets langsiktige riggkontrakter. Det er fallet i boreaktiviteten i Nordsjøen som er grunnen til at Statoil nå taper på kontraktene. Raten i kontraktene ligger nå betraktelig over markedsraten, og det er differansen som nå tas som tapsavsetning.

Justert for dette tapet, ligger første kvartalsresultatet over konsensus blant analytikerne både på drift og etter skatt.

Produksjonen lå på 1,159 millioner fat oljeekvivalenter pr. dag, mens det var ventet 1,128 millioner fat. I samme periode i fjor produserte Statoil 1,096 millioner fat oljeekvivalenter.

Avkastningen på sysselsatt kapital etter skatt (ROACE) endte på 16,9 prosent, mot 14,9 prosent i samme periode i fjor. Normalisert ROACE endte på 11,4 prosent, mot 10,8 prosent i første kvartal 2002.

Klar raffineringsbedring

En av de viktigste bidragsyterne til det gode resultat i første kvartal er Foredling og Markedsføring. Området kan melde om gode marginer, og viser et driftsoverskudd på 1,45 milliarder kroner, mot minus 187 millioner kroner i samme periode i fjor.

Det er i hovedsak selve raffineringen, samt oljesalget som er forbedret. Områdene har gått fra minus og null til en halv milliard kroner i pluss hver.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere