RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil leter i sanden

Sist oppdatert:
Statoil kaster seg ut på ukjent grunn. Det betaler de milliarder for.
Av:Henning Aarset

Tidligere i dag kom nyheten om at Statoil bruker 12 milliarder kroner på det kanadisk oljeselskap North American Oil Sands Corporation (NAOSC).

Ved å gjøre dette reduserer Statoil problemene med uhåndterbar politisk risiko, mener Carnegie-analytiker.

Mindre risiko

- De tar bort store deler av den politiske risikoen ved å kjøpe opp dette selskapet fremfor case andre steder. Men hva dette er verdt, er veldig vanskelig å si, sier John Olaisen i Carnegie til NA24.

Han sier at Statoil lenge har indikert at noe slikt kan skje.

- Om akkurat dette passer inn med det de driver med er jeg mer usikker på. De har jo aldri drevet med oljesand før, så det blir spennende å se hvordan det går, sier han.

Han sier også at dette er et tydelig tegn på at den mer konvensjonelle oljetilgangen er i ferd med å skrumpe inn.

- Dette kan være et tegn på at det er vanskelig å få tak på konvensjonell olje, sier Olaisen.

Positiv til oppkjøpet

Olje-analytiker Anne Gjøen i Kaupthing ser også fordelen ved å kjøpe seg opp i et område hvor faren for plutselige skatteoppganger og ustabile forhold er mindre.

- De gjenværende oljefeltene rundt om i verden ligger i områder hvor den politiske risikoen er relativt høy. Ved å gå for dette alternativet reduserer Statoil den politiske risikoen, sier Anne Gjøen.

- Statoil er nødt til å kjøpe opp for å vokse siden risikoen ved organisk vekst er for stor. Tatt i betraktning hva som er igjen i verden er kanskje dette en riktig tilnærming, sier hun.

- Alt i alt er jeg positiv til dette kjøpet, sier Gjøen.

Også Pareto-analytiker Thomas Aarestad ser fordelen ved å holde seg unna de mest ustabile områdene.

- Det er fornuftig å gå inn i områder med lav risiko, Statoil har gjort dette før, de har også tidligere sagt at de ønsker å diversifisere den politiske risikoen ved å gå inn i denne typen områder, Pareto-analytiker Thomas Aarestad.

NAOSC ble grunnlagt i 2001 og er lokalisert i Calgary. Selskapet er operatør for oljesandlisenser i et 1.110 kvadratkilometer stort område i regionen Athabasca, nordøst for byen Edmonton i delstaten Alberta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere