Statoil med gigantisk oljefunn

Foto: Bitmap / Dag Myrestrand (Statoil)

Beskrives som det største funnet på ti år.

03.04.11 21:32

Statoil melder fredag at de sammen med partnerne Eni Norge og Petoro gjort et betydelig oljefunn på Skrugard-prospektet i Barentshavet. Funnet er et gjennombrudd i dette uutforskede området og en av de viktigste lete-hendelsene på norsk sokkel de siste ti årene.

Avviser spøk
Selv om det er 1. april avviser selskapet at dette er en spøk.

- Nei, jeg kan bekrefte at dette ikke er en aprilspøk, sier Ola Anders Skauby, pressekontakt i Statoil til NA24.

Statoil er sammen med partnerskapet i ferd med å avslutte boringen på Skrugard-prospektet som ligger cirka 100 kilometer nord for Snøhvit-feltet i Barentshavet. Brønnen, som er boret med riggen Polar Pioneer, har påvist en gasskolonne på 33 meter og en oljekolonne på 90 meter. Oljen er av lett og fin produserbar kvalitet.

- Selv om det ikke er stort i historisk perspektiv er det et betydelig funn, sier Skauby.

- Største på ti år
Dette gir estimerte volumer på mellom 150 og 250 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter i funnet, samtidig som Statoil ser muligheter for ytterligere oppside i lisensen på inntil 250 millioner fat, totalt 500 millioner fat olejeekvivalenter.

- De estimerte ressursene er litt større en Goliat, men det kan potensielt være dobbelt så stort, sier Skauby.

Skauby sier at funnet er spennende fordi dette er et nytt funn i et område det ikke tidligere har vært gjort funn, så det er et helt nytt funn i et nytt område.

- Vi har ambisjoner om å være klare til produksjon om 6 -8 år, men det må foretas en hel del studier og lignende først, sier Skauby

Konserndirektøren for leting i Statoil mener at funnet er det største på mange år.

Han understreker at det er for tidlig å si noe om det totale potensialet i området, men betegner funnet som den viktigste letehendelsen på norsk sokkel de siste ti årene, sier Tim Dodson i meldingen.

Nyheten er spesielt viktig da oljeproduksjonen på norsk sokkel har falt klart de siste årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.